„Rwana” marchewka w burgerze z domowym sosem barbecue – mistrzostwo świata! Musicie koniecznie tego spróbować.
Rwana marchewka to roślinny odpowiednik znanego dania pulled pork. Do marchewki dodałam też zielonej soczewicy żeby zadbać o zawartość białka w tym posiłku.
Wielkim hitem jest dla mnie sos BBQ – uwielbiam takie smaki, ale niestety sosy sklepowe są słabej jakości ze względu na skład pełen syropów, te lepszej jakości z kolei w większości nie są roślinne, ponieważ są wykonane z dodatkiem sosu Worcestershire (bazuje na sfermentowanych anchois).
BBQ PULLED CARROT
Nadzienie z „rwaną marchewką”:
- 5 dużych marchewek
- 1 cebula
- 150 g ugotowanej zielonej soczewicy (3/4 szklanki)
- Sól, pieprz
Sos BBQ:
- 1 szklanka przecieru pomidorowego > ja użyłam z Podravki
- 2 ząbki czosnku
- 1/5 szklanki octu ryżowego (może być też jabłkowy)
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki domowych powideł śliwkowych
- Sól, pieprz – około 1 łyżeczka płaska
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Czego potrzebujesz:
- Papier do pieczenia
- Folia aluminiowa
Przygotowanie „rwanej marchewki”
1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (na największych oczkach).
2. Cebulę kroimy w pióra.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Na blaszkę wsypujemy marchewkę, rozkładamy jak najbardziej równomiernie, na wierzch wsypujemy cebulę. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy folią aluminiową.
5. Po wstawieniu do piekarnika raz na jakiś czas mieszamy marchewkę żeby równomiernie się upiekła.
6. Pieczemy około 15 minut pod folią – następnie zdejmujemy folię i pieczemy około 10 minut. Marchewka powinna być miękka, lekko przypieczona.
Przygotowanie sosu:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze – blenderujemy na gładką masę.
2. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut, mieszając.
Przygotowaną marchewkę mieszamy z ugotowaną soczewicą i sosem BBQ.
Układamy w podpieczonej bułce z ulubionymi warzywami.
Jemy! 🙂

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Aż zrobiłam się głodna, a dopiero co jadłam śniadanie 😀