Pasta linguine czyli ziołowy makaron z czosnkiem i oliwą

3.8K

Makaron z czosnkiem i oliwą, bazylią, pietruszką i szpinakiem. Pyszna pasta gotowa w zaledwie 15 minut. Bez problemu przygotujesz to danie dla gości i zachwycisz ich smakiem! Spróbuj!

Makaron z czosnkiem i oliwą

Najprostsza chyba pasta we włoskim stylu. Makaron wymieszany z dużą ilością czosnku i oliwy, do tego świeża bazylia, natka pietruszki i szpinak.

Kluczem jest tutaj dobrej jakości oliwa z oliwek. Jak ją wybrać? Przede wszystkim kupuj oliwę z oliwek w ciemnej butelce. Wybieramy oznaczenie extra virigin i zwracamy uwagę na kraj pochodzenia: ja unikam mieszanek oliw z EU bez oznaczenia z jakiego kraju pochodzi. Wiadomo – będzie drożej – ale warto. Smak dań jest zupełnie inny, jeśli użyjecie dobrej jakości oliwy z oliwek.

Jaki rodzaj makaronu wybrać?

Do tej wersji wybrałam makaron linguine – jest on bardzo podobny do klasycznego spaghetti. Linguine jest bardziej spłaszczony. Do tego przepisu możecie użyć również klasycznego spaghetti. Sprawdzi się też każdy inny makaron, który po prostu lubisz.

Co jest ważne w makaronie z czosnkiem i oliwą?

Jakość oliwy z oliwek i ilość dodatków: nie żałuj pietruszki, świeżej bazylii i czosnku. W tym przepisie robotę robi zielenina – ich aromat i smak to klucz do dobrego dania.

Makaron z czosnkiem i oliwą (pasta linguine)

ziołowa pasta z bazylią, pietruszką i szpinakiem
Liczba porcji 2 osoby
Czas gotowania 7 minutes
Czas całkowity 15 minutes

Składniki

  • 100 g makaronu linguine
  • 5 ząbków czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 30-40 listków bazylii (czym więcej tym lepiej)
  • 40 g szpinaku (liście)
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 szt. cytryny (sok z połówki cytryny + trochę skórki)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 5 szt. orzechów laskowych

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron w osolonej (porządnie) wodzie - w czasie gdy makaron się gotuje, wykonaj poniższe czynności
  • Czosnek, natkę pietruszki, bazylię drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek, natkę, bazylię i szpinak.
  • Całość podsmażaj 2 minuty.
  • Na patelnię dodaj makaron i 1 łyżkę (dużą chochlę od zupy) wody z gotującego się makaronu.
  • Dodaj pieprz, trochę soli, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszaj i podsmażaj całość 2-3 minuty.
  • Orzechy laskowe zmiel z płatkami drożdżowymi.
  • Wyłóż makaron na talerz i posyp całość zmielonymi orzechami z płatkami.

Notatki

Możesz dodać chili: świeże lub sproszkowane! 
Do pasty będą też pasowały upieczone pomidorki koktajlowe. 
Cost: 15
Styl: obiad, Pasta
Kuchnia: Italian
Słowa kluczowe: makaron, szpinak

makaron z czosnkiem i oliwą

 

Zobacz wegańskie propozycje:

 

Zupa brokułowa z koperkiem

Ciecierzyca po indyjsku z ryżem

Pasta z białej fasoli wegańska najlepsza słodko-ostra (z daktylami, orzechami, chili i czosnkiem)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ranking ocen




Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close