Makaron z czosnkiem i oliwą, bazylią, pietruszką i szpinakiem. Pyszna pasta gotowa w zaledwie 15 minut. Bez problemu przygotujesz to danie dla gości i zachwycisz ich smakiem! Spróbuj!
Makaron z czosnkiem i oliwą
Najprostsza chyba pasta we włoskim stylu. Makaron wymieszany z dużą ilością czosnku i oliwy, do tego świeża bazylia, natka pietruszki i szpinak.
Kluczem jest tutaj dobrej jakości oliwa z oliwek. Jak ją wybrać? Przede wszystkim kupuj oliwę z oliwek w ciemnej butelce. Wybieramy oznaczenie extra virigin i zwracamy uwagę na kraj pochodzenia: ja unikam mieszanek oliw z EU bez oznaczenia z jakiego kraju pochodzi. Wiadomo – będzie drożej – ale warto. Smak dań jest zupełnie inny, jeśli użyjecie dobrej jakości oliwy z oliwek.
Jaki rodzaj makaronu wybrać?
Do tej wersji wybrałam makaron linguine – jest on bardzo podobny do klasycznego spaghetti. Linguine jest bardziej spłaszczony. Do tego przepisu możecie użyć również klasycznego spaghetti. Sprawdzi się też każdy inny makaron, który po prostu lubisz.
Co jest ważne w makaronie z czosnkiem i oliwą?
Jakość oliwy z oliwek i ilość dodatków: nie żałuj pietruszki, świeżej bazylii i czosnku. W tym przepisie robotę robi zielenina – ich aromat i smak to klucz do dobrego dania.

Makaron z czosnkiem i oliwą (pasta linguine)
Składniki
- 100 g makaronu linguine
- 5 ząbków czosnku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 30-40 listków bazylii (czym więcej tym lepiej)
- 40 g szpinaku (liście)
- 1 łyżka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 szt. cytryny (sok z połówki cytryny + trochę skórki)
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 5 szt. orzechów laskowych
Przygotowanie
- Ugotuj makaron w osolonej (porządnie) wodzie - w czasie gdy makaron się gotuje, wykonaj poniższe czynności
- Czosnek, natkę pietruszki, bazylię drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek, natkę, bazylię i szpinak.
- Całość podsmażaj 2 minuty.
- Na patelnię dodaj makaron i 1 łyżkę (dużą chochlę od zupy) wody z gotującego się makaronu.
- Dodaj pieprz, trochę soli, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszaj i podsmażaj całość 2-3 minuty.
- Orzechy laskowe zmiel z płatkami drożdżowymi.
- Wyłóż makaron na talerz i posyp całość zmielonymi orzechami z płatkami.
Notatki
Zobacz wegańskie propozycje:
Ciecierzyca po indyjsku z ryżem
Pasta z białej fasoli wegańska najlepsza słodko-ostra (z daktylami, orzechami, chili i czosnkiem)

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Dziękuję za przepis. Szybki i smaczny. Robiłam już wielokrotnie.