Domowe burgery podawane w bułce pełnej warzyw, z duszoną cebulką i sosem koperkowym. Przygotowane w piekarniku, z minimalną ilością tłuszczu.
Uwielbiam wegańskie burgery bo można je przygotować praktycznie ze wszystkich warzyw – wystarczą odpowiednie proporcje i przyprawy. Szybko się je przygotowuje a jeśli jeszcze nie trzeba stać nad patelnią – to idealnie! Co ważne, mogą być zdrową przekąską – białą bułkę wystarczy zastąpić ciemnym pieczywem, a ciężkie sosy – lekkim dresingiem. Swoje niestety zjadłam z sosem na bazie wegańskiego majonezu, jednak Wy możecie oczywiście z niego zrezygnować.
Burgery z ziemniaków i białej fasoli
Składniki na 9 dużych burgerów:
- 3 szklanki ugotowanych ziemniaków (około 1-1,5 kg przed obraniem i ugotowaniem)
- 3 szklanki ugotowanej, białej fasoli (lub 2 puszki)
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 mała cebulka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól, pieprz (po około 1-1,5 łyżeczki)
- 0,5 łyżeczki lubczyku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoto.
2. Białą fasolę blenderujemy.
3. Do fasoli dodajemy cebulkę oraz ziemniaki – ugniatamy całość dokładnie widelcem.
4. Pestki słonecznika blenderujemy z płatkami owsianymi na proszek. Wsypujemy do masy z fasolą i ziemniakami.
5. Przyprawiamy, dodajemy mąkę, bułkę tartą oraz olej.
6. Formujemy spore kotlety, układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy około 30 minut – w połowie przekładamy je na drugą stronę.
Wyglądają przepysznie, jutro chyba je zrobię 🙂
Kinga
Mniam:) Mam czerwoną fasolkę, zobaczymy jak wyjdzie 😉
nie ma to jak domowe wypasione wegańskie burgery – najlepsze! aż marzy mi się dziś taki 🙂
Wyglądają cudnie! Mam pytanko: piec z termoobiegiem czy tradycyjnie góra-dół?
pisałam ja – Magda 😉
Czy takie burgery (też te z kaszy jaglanej) można mrozić? 🙂