Pieczenie bez jajek i mleka jest trudne? Niemożliwe? Można wszystko – i to bez dziwnych zamienników. Spróbujcie przepysznego ciasta z kruszonką, słodką żurawiną i budyniem.
W pieczeniu ciast ważne są trzy rzeczy: cierpliwość (podobno nie można podglądać gdy rośnie i nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia), proporcja składników (lepiej jednak nie sypać „na oko”) i dobra forma. Radzę zrezygnować z tych blaszanych – o ile przy pasztetach sprawdzają się świetnie, to do ciasta trzeba je porządnie natłuścić. Ciekawą opcją są naczynia kamionkowe. Niedawno stałam się posiadaczką takiego – i mówiąc szczerze – początkowo wybrałam je ze względu na design. Uwielbiam skandynawski styl, pastele i prostotę, dlatego forma z Bonami zachwyciła mnie od razu. Jednak po pierwszym pieczeniu muszę przyznać, że design schodzi zdecydowanie na drugi plan. Ciasto nie przywiera – bardzo dobrze się je wyjmuje, a co ważne, naczynie łatwo umyć.
Dzisiejszy drożdżowy placek chodził za mną od dawna. Żurawina już kilka tygodni czekała w szafce – ciągle myślałam, do czego ją wykorzystać. A że zatęskniłam za kruszonką – nie było wyboru 🙂
Wegańskie ciasto drożdżowe:
Składniki:
Ciasto:
- 1/4 kostki (25 g) drożdży świeżych
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 3 szklanki mąki pszennej (typ 550)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ciepłej wody
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka sojowego naturalnego
Masa żurawinowa:
- 2 szklanki suszonej żurawiny
- 1,5 szklanki wody
(UWAGA – przed przystąpieniem do robienia ciasta – lub w czasie, gdy ciasto „rośnie” żutrawinę zalać wodą i odstawić – na około 1 h)
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie ciasta:
1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką na 25 minut.
2. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru i dolać olej – dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
3. Odstawić (przykryte ściereczką) na 1 h. W tym czasie można przygotować masę z żurawiny.
Przygotowanie masy z żurawiny:
1. Suszoną żurawinę zalać wodą.
2. Po około 1 h – odcedzić część żurawiny, około 3 łyżki. Resztę zblenderować i podgrzewać około 15 minut, pod koniec doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik.
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić na około 10 minut do wystygnięcia.
Przygotowanie kruszonki:
1. Wszystkie składniki zmieszać razem. Zagnieść, wstawić do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie całości ciasta:
- Masę wylewamy na lekko natłuszczoną formę.
- Łyżką nakładamy budyń – nie będzie go tak dużo, by przykryć całość, zatem na zmianę nakładamy budyń z masą żurawinową (raz budyń, raz żurawina)
- Rozsypujemy odcedzoną i wcześniej odłożoną żurawinę.
- Kruszonkę ścieramy na tarce (grube oczka)
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
W ilu stopniach pieczemy? Właśnie zaraz wstawiam do piekarnika 🙂
Bluma