Wegańskie ciasto drożdżowe z żurawiną i kruszonką

435

Pieczenie bez jajek i mleka jest trudne? Niemożliwe? Można wszystko – i to bez dziwnych zamienników. Spróbujcie przepysznego ciasta z kruszonką, słodką żurawiną i budyniem.

W pieczeniu ciast ważne są trzy rzeczy: cierpliwość (podobno nie można podglądać gdy rośnie i nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia), proporcja składników (lepiej jednak nie sypać „na oko”) i dobra forma. Radzę zrezygnować z tych blaszanych – o ile przy pasztetach sprawdzają się świetnie, to do ciasta trzeba je porządnie natłuścić. Ciekawą opcją są naczynia kamionkowe. Niedawno stałam się posiadaczką takiego – i mówiąc szczerze – początkowo wybrałam je ze względu na design. Uwielbiam skandynawski styl, pastele i prostotę, dlatego forma z Bonami zachwyciła mnie od razu. Jednak po pierwszym pieczeniu muszę przyznać, że design schodzi zdecydowanie na drugi plan. Ciasto nie przywiera – bardzo dobrze się je wyjmuje, a co ważne, naczynie łatwo umyć.

Dzisiejszy drożdżowy placek chodził za mną od dawna. Żurawina już kilka tygodni czekała w szafce – ciągle myślałam, do czego ją wykorzystać. A że zatęskniłam za kruszonką – nie było wyboru 🙂

Untitled%2Bdesign

Wegańskie ciasto drożdżowe:

Składniki:
Ciasto:

  • 1/4 kostki (25 g) drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 550)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ciepłej wody

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka sojowego naturalnego

Masa żurawinowa:

  • 2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1,5 szklanki wody

(UWAGA – przed przystąpieniem do robienia ciasta – lub w czasie, gdy ciasto „rośnie” żutrawinę zalać wodą i odstawić – na około 1 h)

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

P1170302 P1170303P1170306
Przygotowanie ciasta:

1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką  na 25 minut.
2. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru i dolać olej – dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
3. Odstawić (przykryte ściereczką) na 1 h. W tym czasie można przygotować masę z żurawiny.

Przygotowanie masy z żurawiny:
1. Suszoną żurawinę zalać wodą.
2. Po około 1 h – odcedzić część żurawiny, około 3 łyżki. Resztę zblenderować i podgrzewać około 15 minut, pod koniec doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić na około 10 minut do wystygnięcia.

Przygotowanie kruszonki:
1. Wszystkie składniki zmieszać razem. Zagnieść, wstawić do lodówki na 15 minut.

Przygotowanie całości ciasta:

  • Masę wylewamy na lekko natłuszczoną formę.
  • Łyżką nakładamy budyń – nie będzie go tak dużo, by przykryć całość, zatem na zmianę nakładamy budyń z masą żurawinową (raz budyń, raz żurawina)
  • Rozsypujemy odcedzoną i wcześniej odłożoną żurawinę.
  • Kruszonkę ścieramy na tarce (grube oczka)
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.

 

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    W ilu stopniach pieczemy? Właśnie zaraz wstawiam do piekarnika 🙂
    Bluma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close