Racuchy orkiszowe możecie usmażyć na sobotnie czy niedzielne śniadanie dla całej rodziny i podać z ulubionymi dodatkami. Do środka dorzućcie to, co najbardziej lubicie: czekoladę, suszone banany, wiórki kokosowe.
Racuchy czyli smak dzieciństwa
Racuchy kojarzą się mi z pulchnymi, dość tłustymi plackami, obsypanymi cukrem i przede wszystkim pachnącymi jabłkami. Te jabłka w środku zawsze były najlepsze!
Jak byłam dzieckiem, placki z jabłkami były moim ulubionym śniadaniem (po chlebkach i bułce w jajku, albo może nawet i przed ;)) Teraz każde smażenie placków kojarzy mi się z okresem dzieciństwa. Z opieką mamy, jej troskliwością o mnie, z przygotowaniem mi śniadania z wielką miłością. Dlatego pewnie tak często wracam do swoich ulubionych potraw z dzieciństwa. Są moim powrotem do miłości mamy, bycia dzieckiem i poczuciem bezpieczeństwa.
Zdrowsza alternatywa placków
Szukam natomiast zdrowszych i mniej kalorycznych alternatyw. Połączenia innych smaków i próbuje kombinacji mieszanek mąk. Moi hitem jest ostatnio mąka orkiszowa, ciasta wychodzą na niej naprawdę idealnie.
Pod względem konsystencji, struktury i pod względem smaku. A placki? Ta mąka jest do tego stworzona! 🙂 Spróbujcie zrobić fajne, puszyste placuszki. Jeśli tak jak ja kochacie wrócić do dzieciństwa, lubicie postać przy patelni, czy chcecie sprawić frajdę najmłodszym niejadkom, to ten przepis będzie dla Was.
Racuchy orkiszowe
Przepis na racuchy orkiszowe – porcja dla 2 osób
Składniki na racuchy z mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej (jasna, typ 630)
- 0,5 szklanki napoju roślinnego (sojowy, migdałowy, u mnie: kokosowo-ryżowy)
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- cukier puder do dekoracji
- sok malinowy lub inny lubiony
Dodatki można wybrać w dowolnej formie. Proponuje:
- garść gorzkiej czekolady – jeśli masz tabliczkę, weź 3 kostki i dobrze je poszatkuj
- garść rodzynek
Możesz też dodać mrożone owoce, ulubione orzechy, wiórki kokosowe
Przygotowanie racuchów
- Wymieszaj mąkę z napojem roślinnym i wodą gazowaną, tak żeby nie było grudek.
- Dodaj sodę oczyszczoną.
- Masę odstaw na 15 minut.
- Wymieszaj ponownie i dodaj czekoladę, rodzynki – swoje ulubione dodatki.
- Rozgrzej patelnię, smaż na średnim ogniu z dwóch stron.
- Po usmażeniu posyp racuchy cukrem pudrem i polej syropem przed podaniem.
Zdjęcia: Photo by Justa
Zobacz wegańskie propozycje:

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.