Proste i sycące chili con veggie

297

Fasolka, kukurydza i świeża kolendra od razu kojarzą się z meksykańską kuchnią. A choć w tej jest wiele mięsa, to wcale nie oznacza, że nie możemy z niej czerpać tego, co smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i wartościowe. Szczególnie jeśli chodzi o białko – chili con veggi jest bogate w fasolę, więc możemy być pewni, że posiłek będzie pełnowartościowy. W tym zmodyfikowanym przeze mnie przepisie jest sporo chili, oczywiście możecie dać mniej, by potrawa była mniej ostra.

chili con veggie

P7151316
Składniki (na około 4 spore porcje):

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka mieszanej fasoli (u mnie była w ostrym sosie)
1 puszka pomidorów bez skórki
Mała puszka kukurydzy
2 łyżki oliwy
Przyprawy:

1 łyżeczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka garam masala lub kminu rzymskiego
szczypta cynamonu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
Garść świeżej kolendry
Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek miażdżymy. Wrzucamy do sporego garnka z 2 łyżkami rozgrzanej oliwy.
2. Dosypujemy wszystkie przyprawy oraz wlewamy sos sojowy, dosypujemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość mieszamy i podsmażamy około 5-7 minut, aż papryka i cebula zmiękną.
3. Do garnka ląduje czerwona fasola (odsączona) i mieszanka (również odsączona) oraz pomidory razem z zalewą. Całość gotujemy około 10-15 minut.
4. Na koniec dorzucamy kukurydzę i poszatkowaną kolendrę.
5. Podajemy w miseczkach jako samodzielne danie lub zmieszane z ryżem.
P7151306
P7151309

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    prawidłowa wegańska nazwa tej potrawy to właściwie chilli sin carne 😉

  2. Dziękuję, teraz już będę wiedziała:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close