Pasta z brokuła do pieczywa lub do makaronu – na zimno i na ciepło. Spróbuj nowego połączenia!
Za zielonymi różyczkami nie wszyscy przepadają, ale połączenie ich z odpowiednimi warzywami i przyprawami sprawia, że nabierają one zupełnie innego smaku.
Brokuły warto jeść, ponieważ zawierają mnóstwo wapnia, potasu i witamin – w tym potężną dawkę witaminy C (aż 89,2 mg w 100 g, czyli więcej niż w cytrynie). Co ciekawe są one na szczycie rankingu warzyw i owoców pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi. Więc nawet jak nie lubimy – to jemy:) I nie musimy się zmuszać, bo dobrze przygotowane będą świetnie smakować.
Pastę można wcinać z pieczywem lub podgrzaną zastosować jako sos do makronu.
Składniki:
1 niewielki brokuł
1 pomidor
0,5 cebuli
0,5 szklanki oliwek (około)
Dużo świeżej bazylii
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
1. Gotujemy brokuł, studzimy.
2. Kroimy pomidora i cebulę w kostkę.
3. Brokuła, pomidora i cebulę razem blenderujemy.
4. Dodajemy pokrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię.
5. Doprawiamy do smaku.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.