Czym prostszy przepis, tym smaczniejsze dania. Zgadzacie się? Połączenie zaledwie dwóch składników, wzbogaconych o podstawowe przyprawy – czyli cebulkowa pasta z tofu. Do kanapek, na leniwe weekendowe śniadanie, do tostów, chrupiących chlebowych paluszków, pokrojonych w słupki warzyw.
Duszona cebulka chyba już zawsze będzie przypominała mi sobotnie i niedzielne śniadania z dzieciństwa. Pachniał nią cały dom. Pewnie dlatego, często wracam do tego smaku.
Składniki:
- 0,5 kostki naturalnego tofu
- 2 średniej wielkości cebule
- Sól, pieprz, sól czosnkowa
- 0,5-1 łyżeczka wegańskiej margaryny lub 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Gdy cebula zacznie być miękka, dolewamy troszeczkę wody – około 1/5 szklanki. Ciągle mieszamy. Solimy i pieprzymy pod koniec duszenia.
3. Połowę uduszonej cebuli blenderujemy z tofu. Przyprawiamy solą, solą czosnkową i pieprzem. Drugą polowę duszonej cebuli dzielimy na 2 porcje. Pierwszą mieszamy z masą, drugą zostawiamy do ułożenia już bezpośrednio na paście rozsmarowanej na pieczywie.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Czy taką pastę można jakoś zapasteryzować i dłużej przechowywać?
past z tofu raczej nie polecam do pasteryzacji