Zdrowa przekąska do szkoły, pracy i na imprezę – frytki w wersji pieczonej, z minimalną ilością tłuszczu. Kombinacja trzech warzyw dla urozmaicenia smaków.
Frytki z ziemniaków utożsamiane są z niezdrowym fast foodem, daniem szybkim i bezwartościowym. Nie do końca tak jest, ponieważ w wersji pieczonej, ziemniaki będą zdrową przekąską. Jeśli jednak szukacie czegoś innego, chcecie urozmaicenia w imprezowym menu przygotujcie frytki z batatów, czarnej rzepy i brukwi. Wystarczy pokroić warzywa w słupki, dodać świeżych ziół, niewielką ilość oleju i wrzucić do piekarnika.
Warzywne słupki można podawać z różnymi dipami – najlepiej smakują z sojonezem, keczupem i czosnkowym dipem.
Frytki z batatów, brukwi i rzepy:
Składniki:
- 1 słodki ziemniak
- 1 brukiew
- 1 czarna rzepa
- Świeże zioła: rozmaryn, tymianek, cząber, oregano – mieszanka, 1 duża garść
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
1. Warzywa obieramy, kroimy słupki o grubości około 1 cm
2. Słupki wrzucamy do dużej miski, polewamy olejem i wrzucamy rozdrobnione zioła. Całość mieszamy tak, by warzywa pokryły się ziołami.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4. Frytki pieczemy około 40 min.
5. Po lekkim wystygnięciu podajemy z wybranymi sosami.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Próbowałaś może robić je bez oleju?
Próbowałaś może robić je bez oleju?
Wow, świetna przekąska. Pozdrawiam i zapraszam na mojego bezglutenowego bloga http://kuchniawioletty.blogspot.com/
Warto wypróbować ten przepis, bo frytki z batatów mają inny niezapomniany smak do tego warto zainwestować w przyprawę do ziemniaków i niebo w gębie gwarantowane
Czy tradycyjne frytki z ziemniaków, ale przygotowane w ten sposób jak wyżej można zjeść na kolację?