Pasta z soczewicy i kaszy orkiszowej z cebulką i koperkiem. Kanapkowe smarowidło dla miłośników strączków i nie tylko.
Zielona soczewica to ostatnio u mnie główny składnik wielu potraw. Lubię ją jeść również bez zbędnych dodatków – zwyczajnie podsmażoną z pieczarkami i przyprawami. Tutaj możecie zobaczyć przepis.
W weekend przygotowałam pastę, która jest wyrazista, dobrze doprawiona lubczykiem i koperkiem.
Pasta z soczewicy i kaszy orkiszowej
Składniki:
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 torebka kaszy orkiszowej (100 g)
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 liście laurowe
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 0,5 pęczku koperku
- 2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
1. Soczewicę dokładnie płuczemy i moczymy przez minimum 30 minut.
2. Po namoczeniu jeszcze raz dokładnie płuczemy
3. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy przez około 40 minut.
4. Pod koniec gotowania solimy (nie wcześniej – bo soczewica będzie twarda)
5. Kaszę orkiszową gotujemy według przepisu na opakowaniu z niewielką ilością soli (szczypta)
6. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, płuczemy letnią wodą. Tak samo postępujemy z kaszą.
7. Słonecznik lekko prażymy na patelni.
8. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy z lubczykiem na patelni
9. Soczewicę, kaszę, cebulę i słonecznik (zostawcie troszkę słonecznika do dekoracji) przekładamy do miski i blenderujemy na gładką masę.
10. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy drobno posiekany koperek. Mieszamy i gotowe.
11. Na kanapkach posypujemy pastę słonecznikiem i skrapiamy lekko oliwą z oliwek.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.