Wegańskie kotlety z fasoli, soczewicy i kaszy jaglanej – idealne do burgerów.
Kotlety z czerwonej fasoli i soczewicy
Wegańskie kotlety z fasoli
Wersja roślinna czyli bez mięsa, jajek i innych składników odzwierzęcych. Są smaczne i polecają się nie tylko weganom! Jeśli szukasz opcji na zdrowy obiad, spróbuj je zrobić – pokochasz!
Kotlety bez jajek – czy to możliwe?
Kotlety z fasoli, soczewicy i kaszy jaglanej
Przedstawiam prosty przepis, w jaki sposób zrobić te pyszne kotlety. Ta wersja zakłada ich usmażenie, natomiast spokojnie możecie je wrzucić do piekarnika – będą mniej kaloryczne!
Składniki na kotlety z fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 1 puszka zielonej soczewicy (400 g)
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- Pół pęczka koperku
- 3 łyżki mąki z cieciorki
- 0,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowo: płatki owsiane zastąp 3 łyżkami kaszy kukurydzianej i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
1. Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy, do momentu aż zacznie mięknąć, ale nie będzie jeszcze się rozpadać. (w stylu al dente).
2. Soczewicę i fasolę blendujemy.
3. Mielimy pieprz.
4. Do miski ze zblendowaną fasolą i soczewicą wrzucamy kaszę jaglaną, posiekany koperek, przyprawy.
5. Dodajemy zmiksowane na mąkę płatki owsiane.
6. Dodajemy mąkę z ciecierzycy. Wszystko mieszamy na gładką masę.
7. Formujemy kotlety – większe na burgery, mniejsze do innych dań.
8. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.