Kotlety z fasoli, soczewicy i jaglanki

522

Wegańskie kotlety z fasoli, soczewicy i kaszy jaglanej – idealne do burgerów.

Kotlety z czerwonej fasoli i soczewicy

Dziś na obiad były treściwe kotlety o prostym smaku. My je zjedliśmy jako burgery z bułkami i warzywami, ale będą dobre także z ziemniakami i surówkami. Kotlety fajnie się formuje i smaży, nie rozpadają się, są zwarte a jednocześnie miękkie.

Wegańskie kotlety z fasoli

Wersja roślinna czyli bez mięsa, jajek i innych składników odzwierzęcych. Są smaczne i polecają się nie tylko weganom! Jeśli szukasz opcji na zdrowy obiad, spróbuj je zrobić – pokochasz!

Kotlety bez jajek – czy to możliwe?

Oczywiście! Jajko to nie jedyna opcja na to, by kotlety się dobrze trzymały i dobrze smażyły. Zachęcam do zerknięcia do moich rad – kotlety bez jajek (wyjaśniam, w jaki sposób zastąpić jajko w kotletach).

Kotlety z fasoli, soczewicy i kaszy jaglanej

Przedstawiam prosty przepis, w jaki sposób zrobić te pyszne kotlety. Ta wersja zakłada ich usmażenie, natomiast spokojnie możecie je wrzucić do piekarnika – będą mniej kaloryczne!

Składniki na kotlety z fasoli

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 puszka zielonej soczewicy (400 g)
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • Pół pęczka koperku
  • 3 łyżki mąki z cieciorki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowo: płatki owsiane zastąp 3 łyżkami kaszy kukurydzianej i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
P6010131

Przygotowanie kotletów

1. Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy, do momentu aż zacznie mięknąć, ale nie będzie jeszcze się rozpadać. (w stylu al dente).
2. Soczewicę i fasolę blendujemy.
3. Mielimy pieprz.
4. Do miski ze zblendowaną fasolą i soczewicą wrzucamy kaszę jaglaną, posiekany koperek, przyprawy.
5. Dodajemy zmiksowane na mąkę płatki owsiane.
6. Dodajemy mąkę z ciecierzycy. Wszystko mieszamy na gładką masę.
7. Formujemy kotlety – większe na burgery, mniejsze do innych dań.
8. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

P6010134
P6010176

 

P6010183

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close