Wegańskie pancakes z bananem i odżywką białkową to śniadaniowa rozpusta w zdrowej wersji. Racuchy bez jajek możecie zrobić z odżywką białkową lub bez.
Kto liczy kalorie i pilnuje makro? Nawet jeśli tego nie robisz, to stosując roślinną dietę na pewno masz świadomość odpowiedniego bilansowania posiłków. A jeśli nie, to warto zacząć 🙂
Osobiście staram się tak komponować swoje dania, by były one zdrowe – pilnuje też rozłożenia białka, węglowodanów i tłuszczy. Spory problem mam często ze śniadaniem, dlatego do owsianki, kaszy manny, czy właśnie racuchów dodaję odżywkę białkową. W tej wersji możecie spokojnie podbić białko odżywką, a jeśli jej macie – placki wyjdą także bez niej.
Kluczem udanych wegańskich pancake’ów jest smażenie bez tłuszczu na dobrej, suchej patelni i przewrócenie placka w odpowiednim momencie. Powinien od łatwo odchodzić od patelni, na wierzchu powinny natomiast pojawiać się dziurki, ciasto z kolei ma wyglądać na jakby upieczone – nie powinno być surowe i lejące. Smażymy na średnim ogniu.
Wegańskie pancakes: jak podnieść zwartość białka?
Odżywkę białkową możecie wybrać dowolną, taką jaką lubicie. W placuszkach zdominuje ona smakiem całe danie, ale dodanie banana sprawi, że będą one lekko wilgotne. Ja użyłam odżywki o smaku vanilla cookie z BioTech
Możecie użyć też dowolnych dodatków, w zależności od sezonu. Pamiętajcie, by nie polewać placuszków syropem czy miodem – będą zbyt kaloryczne. Można podać do nich ewentualnie małą łyżeczkę jogurtu kokosowego czy innego roślinnego.

Składniki na 4 racuchy (2 porcje):
- 3/4 szklanki mąki owsianej (85 g)
- 1 łyżka odżywki białkowej
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe, niesłodzone)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Spora szczypta sody oczyszczonej
- Szczypta proszku do pieczenia
- 0,5 banana
- jagody, wiśnie – dowolne owoce do podania
Przygotowanie:
- W misce rozgnieć widelcem banana.
- Dodaj mąkę, mleko, odżywkę białkową, olej, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Rozgrzej patelnię. Smaż bez tłuszczu.
Makro bez dodatków (przybliżone, w zależności od odzywki białkowje i użytych produktów)
- Całość: 560 kcal; B: 40 g, W: 68 g, T: 13 g
- Porcja: 230 kcal, B: 20 g, W: 34 g, T: 6,5 g
Zobacz inne propozycje na śniadanie
Wyglądają apetycznie 🙂 Chętnie zjadłabym takie pancakes z kwaśnymi owocami 🙂