Wegańskie pancakes podane z musem malinowym i masłem orzechowym to śniadaniowa rozpusta w zdrowej wersji. Racuchy bez jajek możecie zrobić z odżywką białkową lub bez.
Zdrowe posiłki
Kto liczy kalorie i pilnuje makro? Nawet jeśli tego nie robisz, to stosując roślinną dietę na pewno masz świadomość odpowiedniego bilansowania posiłków. A jeśli nie, to warto zacząć 🙂
Osobiście staram się tak komponować swoje dania, by były one zdrowe – pilnuje też rozłożenia białka, węglowodanów i tłuszczy. Spory problem mam często ze śniadaniem, dlatego do owsianki, kaszy manny, czy właśnie racuchów dodaję odżywkę białkową.
W tej wersji możecie spokojnie podbić białko odżywką, a jeśli jej macie – placki wyjdą także bez niej.
Jak zrobić wegańskie pancakes?
Kluczem udanych wegańskich pancake’ów jest smażenie bez tłuszczu na dobrej, suchej patelni i przewrócenie placka w odpowiednim momencie.
Powinien od łatwo odchodzić od patelni, na wierzchu powinny natomiast pojawiać się dziurki, ciasto z kolei ma wyglądać na jakby upieczone – nie powinno być surowe i lejące. Smażymy na średnim ogniu.
Wegańskie pancakes: jak podnieść zwartość białka?
Odżywkę białkową możecie wybrać dowolną, taką jaką lubicie. W placuszkach zdominuje ona smakiem całe danie, ale dodanie banana sprawi, że będą one lekko wilgotne. Ja użyłam odżywki o smaku vanilla cookie z BioTech
Możecie użyć też dowolnych dodatków, w zależności od sezonu.
Pamiętajcie, by nie polewać placuszków syropem czy miodem – będą zbyt kaloryczne. Można podać do nich ewentualnie małą łyżeczkę jogurtu kokosowego czy innego roślinnego.
Ja wybrałąm wersję z rozpuszczonymi malinami.
Wegańskie pancakes – przepis
Składniki wegańskie pancakes – na 4 racuchy (2 porcje)
- 3/4 szklanki mąki owsianej (85 g)
- 1 łyżka odżywki białkowej (12,5 g)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe, niesłodzone) (180 g)
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek (5 g)
- Spora szczypta sody oczyszczonej
- Szczypta proszku do pieczenia
- 0,5 banana (60 g)
Sos malinowy:
- 0,5 szklanki malin
- 2- 3 łyżki wody
Dodatlkowo:
1 łyżeczka masła orzechowego
Do małego garnuszka wrzuć zamrożone lub świeże maliny, dodaj troszkę wody. Gotuj 2-3 minuty aż maliny się rozpuszczą.
Przygotowanie wegańskich pancakes
- W misce rozgnieć widelcem banana.
- Dodaj mąkę, mleko, odżywkę białkową, olej, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Rozgrzej patelnię. Smaż bez tłuszczu.
Podawaj z malinami lub innymi owocami + masłem orzechowym (1 łyżeczka)
Ile kalorii mają wegańskie pancakesy?
Makro 1 porcji bez dodatków – 2 racuchy:
-
Kcal: 394 W: 44.1 B: 17.0 T: 16.1 Bł: 8.9
Zobacz inne propozycje na śniadanie

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Wyglądają apetycznie 🙂 Chętnie zjadłabym takie pancakes z kwaśnymi owocami 🙂