Wegański lunch w 10 minut, do tego zbilansowany posiłek, zdrowy, pełen kolorów, smaków i idealny do zabrania do pracy.
Wegański lunch w 10 minut
Gdy byłam na ścisłej diecie i liczyłam każdą kalorię, dokładnie bilansowałam posiłki, to przeważnie na obiad jadłam dokładnie to samo: tofu + makaron lub ryż z warzywami lub tofu + tortilla z różnymi warzywami.
Szybki posiłek do biura na obiad
Pokażę dziś Wam, jak zrobić ten szybki posiłek i zabrać półgotowy do biura. Patent pokazała mi dietetyczka Hania 🙂
Zawsze rano podsmażałam tofu z przyprawami – wybierałam najczęściej curry, ale gdy mi się znudziło – zamieniałam curry na słodką paprykę lub kmin rzymski. W zależności od warzyw możecie eksperymentować ze smakiem tofu. Do podsmażonego tofu pakowałam placek tortilli, pokrojone warzywka, mix sałat i keczup lub hummus.
W pracy wystarczy podgrzać tortillę i tofu, dołożyć warzywa i zawinąć. Ekspresowy posiłek gotowy! Całość ma około 400 kcal i aż 19 g białka! 🙂 Jak na roślinny obiad, to całkiem fajnie 🙂
Jeśli szukacie innych szybkich obiadów, sprawdzice kotlety z kaszy jaglanej.
Przepis na wegański lunch
Składniki na wrapa
- 1 tortilla pełnoziarnista
- 90 g tofu naturalnego (pół kostki(
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oleju
- Garść mixu sałat
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka hummusu
- Poszatkowana czerwona kapusta – około 1 dużej garści
- 1 mała starta na małych oczkach marchewka
- 1 tortilla pełnoziarnista
- Można dodać ogórki konserwowe
Przygotowanie wrapa na lunch
Makroskładniki







Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.