Chleb z cukinii

475

Wegański chlebek z cukinii na słodko, z dodatkiem cynamonu. Idealnie miękki, lekko wilgotny. Świetnie się kroi, nie kruszy.

Neutralna w smaku, łagodna cukinia sprawdza się w wielu przepisach. Można z niej zrobić placki, curry, świetnie smakuje faszerowana soczewicą i pieczarkami, a także duszona z cebulką jako dodatek do innych dań. Dziś jednak polecam Wam spróbować tego warzywa w nieco innej postaci. Upieczcie z niej pyszny chlebek, pachnący cynamonem. Będzie świetny na śniadanie, z ulubioną konfiturą, a nawet – z wegańskim majonezem i warzywami.

Chlebek z cukinii:

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie – około 2,5-3 szklanek startej, odsączonej z wody
  • 3 szklanki mąki pszennej (typu 550)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru – lub 0,5 szklanki płatków owsianych (wtedy chlebek będzie mniej słodki)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (pełna)
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka sojowego

Opcjonalnie: orzechy włoskie, żurawina, pestki słonecznika.

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. Odstawiamy na bok
2. Do głębokiej miski wlewamy ciepłą wodę, mleko sojowe i wsypujemy nasiona lnu. Blenderujemy kilka minut aż nasiona się rozdrobnią. Masa powinna być lekko ubita, pieniąca się, gęsta.
3. Do ubitej masy z lnem dodajemy startą na średnich oczkach, odsączoną z wody cukinię i całość blenderujemy. Polecam zostawić 1/3 szklanki cukinii i dodać ją później, by w chlebku było ją widać.
4. Masę z cukinii dodajemy do wymieszanej mąki, następnie dodajemy olej, cukier i cukier puder. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dolewamy 1/3 szklanki mleka sojowego – lub w zależności od gęstości masy – mniej lub więcej. Masa powinna być zwarta, nielejąca się, powinno dać się jednak dobrze mieszać łyżką. Na koniec dorzucamy 1/3 szklanki startej cukinii i mieszamy.
4. Blaszkę smarujemy olejem, wylewamy ciasto. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1,5 h w termoobiegu, w międzyczasie ciasto sprawdzamy drewnianym szpikulcem,

Chlebek odstawiamy na bok do ostygnięcia.

P8170168

 

P8170150

 

Join the Conversation

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

  2. wygląda wspaniale, tyle słodkości piekę, ale chleba jakoś nie i muszę koniecznie nadrobić 🙂

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

  3. Pychotka 🙂

  4. Agata says:

    Bardzo kuszący przepis, z chęcią wypróbuję tylko zastanawiam się czy konieczna jest tak duża ilość cukru, można zmniejszyć bez uszczerbku na chlebku?

  5. Myślę, że tak, ale polecam zostać przy cukrze pudrze i dodać np. płatków owsianych aby jednak zachować proporcje sypkich składników.

  6. Można mleko sojowe zastąpić innym roślinnym, np ryżowym? 🙂

  7. Na pewno można mlekiem konopnym i migdałowym. Z ryżowym nie próbowałam, ale myślę, że możesz spróbować.

  8. Anonimowy says:

    Vegeszamanko, czy mogę zamiast mąki pszennej użyć innej, np. ryżowej? Pozdrawiam serdecznie, A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close