Wegański chlebek z cukinii na słodko, z dodatkiem cynamonu. Idealnie miękki, lekko wilgotny. Świetnie się kroi, nie kruszy.
Neutralna w smaku, łagodna cukinia sprawdza się w wielu przepisach. Można z niej zrobić placki, curry, świetnie smakuje faszerowana soczewicą i pieczarkami, a także duszona z cebulką jako dodatek do innych dań. Dziś jednak polecam Wam spróbować tego warzywa w nieco innej postaci. Upieczcie z niej pyszny chlebek, pachnący cynamonem. Będzie świetny na śniadanie, z ulubioną konfiturą, a nawet – z wegańskim majonezem i warzywami.
Chlebek z cukinii:
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie – około 2,5-3 szklanek startej, odsączonej z wody
- 3 szklanki mąki pszennej (typu 550)
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki cukru pudru – lub 0,5 szklanki płatków owsianych (wtedy chlebek będzie mniej słodki)
- 1 szklanka oleju
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (pełna)
- 1 łyżeczka soli (płaska)
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 3 łyżki nasion siemienia lnianego
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki mleka sojowego
Opcjonalnie: orzechy włoskie, żurawina, pestki słonecznika.
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. Odstawiamy na bok
2. Do głębokiej miski wlewamy ciepłą wodę, mleko sojowe i wsypujemy nasiona lnu. Blenderujemy kilka minut aż nasiona się rozdrobnią. Masa powinna być lekko ubita, pieniąca się, gęsta.
3. Do ubitej masy z lnem dodajemy startą na średnich oczkach, odsączoną z wody cukinię i całość blenderujemy. Polecam zostawić 1/3 szklanki cukinii i dodać ją później, by w chlebku było ją widać.
4. Masę z cukinii dodajemy do wymieszanej mąki, następnie dodajemy olej, cukier i cukier puder. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dolewamy 1/3 szklanki mleka sojowego – lub w zależności od gęstości masy – mniej lub więcej. Masa powinna być zwarta, nielejąca się, powinno dać się jednak dobrze mieszać łyżką. Na koniec dorzucamy 1/3 szklanki startej cukinii i mieszamy.
4. Blaszkę smarujemy olejem, wylewamy ciasto. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1,5 h w termoobiegu, w międzyczasie ciasto sprawdzamy drewnianym szpikulcem,
Chlebek odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
wygląda wspaniale, tyle słodkości piekę, ale chleba jakoś nie i muszę koniecznie nadrobić 🙂
zapraszam do wzięcia udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Pychotka 🙂
Bardzo kuszący przepis, z chęcią wypróbuję tylko zastanawiam się czy konieczna jest tak duża ilość cukru, można zmniejszyć bez uszczerbku na chlebku?
Myślę, że tak, ale polecam zostać przy cukrze pudrze i dodać np. płatków owsianych aby jednak zachować proporcje sypkich składników.
Można mleko sojowe zastąpić innym roślinnym, np ryżowym? 🙂
Na pewno można mlekiem konopnym i migdałowym. Z ryżowym nie próbowałam, ale myślę, że możesz spróbować.
Vegeszamanko, czy mogę zamiast mąki pszennej użyć innej, np. ryżowej? Pozdrawiam serdecznie, A.