Ekspresowa pizza z patelni (bez drożdży)

1.5K
Pizza z patelni: bez drożdży, bez czekania i bez pieczenia! Chrupki spód, idealne ciasto. Szybki placek przypominający pizzę lub hm…wegański omlet? Na wierzch dowolne, ulubione składniki.

Pizza z patelni czyli alternatywa dla piekarnika

Jak żyć bez piekarnika? Właśnie zadaję sobie to pytanie od kilku tygodni. Przeprowadzka i brak tego urządzania w nowym miejscu. Szukam piekarnika przenośnego – sprawdzam, porównuje i wciąż myślę. A może Wy polecicie mi konkretny model?
Oczywiście musi mieć termoobieg i być na tyle duży, by wstawić do niego chociaż tortownicę. Tak czy tak, do momentu zakupu próbuję sobie radzić i wykorzystuję patelnię. Z potrzeby zjedzenia pizzy i braku piekarnika powstał właśnie ten przepis. Placek jest zadziwiająco dobry – a samo wykonanie tak proste, że każdy temu podoła.
Edit: piekarnik już jest, wiec zapraszam na inne przepisy z pizzą
b48

Przepis na pizzę

Składniki:
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Na wierzch:
  • 1 mała cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • Kawałek pora (4-5 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sos pomidorowy
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Podsypujemy nieco mąką i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
2. Cebulkę, czosnek i pora drobno siekamy – solimy i pieprzymy. Podsmażamy. Pomidora kroimy w plastry, ogórka w kostkę.
3. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (ok. 2 łyżki) i zanim się rozgrzeje, układamy ciasto – możemy zwilżyć dłonie lekko w oleju, by łatwiej było rozprowadzać ciasto. Następnie przez około 4 minuty podsmażamy.
4. Gdy spód się zarumieni, przekładamy go na drugą stronę. Wylewamy sos pomidorowy, posypujemy go bazylią. Wykładamy podsmażaną cebulkę z porem i czosnkiem, następnie pomidory i ogórka. Zmniejszamy ogień – przykrywamy patelnię pokrywką. Po około 10-15 minutach pizza powinna być gotowa – należy sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe.
5. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

P3190114

 

P3190119

 

Join the Conversation

  1. fajny pomysł – szybki, prosty i nawet zdrowy – taka wersja pizzy jak najbardziej mile widziana 🙂 w tygodniu świetnie się sprawdzi, kiedy niezbyt wiele mamy czasu 🙂

  2. Bardzo dobra, chociaż chyba zrobiłam za grube ciasto 🙂

  3. jaką średnicę ma Twoja patelnia?

  4. Fajny pomysł 🙂
    Ja bym bez piekarnika chyba zwariowała…

  5. Właśnie powoli wariuję bo to mnie mocno ogranicza. Ale już niedługo powinnam mieć piekarnik – wtedy będę szaleć z ciastami, zapiekankami, tartami i pasztetami 🙂

  6. Anonimowy says:

    Dolaczam do pytania o srednice 🙂
    Iza

  7. Anonimowy says:

    Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo też chwilowo nie mam piekarnika. Pizza wyszła rewelacyjna!:) Z podanych proporcji zrobiłam dwie pizze na patelni o średnicy 28 cm. Ciasto dla ułatwienia rozwałkowałam przed smażeniem.

  8. Anonimowy says:

    A robił ktoś ta pizze w wersji bezglutenu? Np na mące ryzowej?

  9. No to będzie na moje śniadanie (;

  10. Anonimowy says:

    mam dwie lewe ręce w kuchni, wyszla mi obleśna ;<

  11. Anonimowy says:

    Pyszna 🙂 Idealna na śniadanie.

  12. Nie zapomniałaś o serze hahaha xD

  13. Na górę dałam szynkę i ser.. ciekawe czy wyjdzie jadalne ;P Za 15 minut napiszę ^^

  14. Ciasto trochę twarde, ale dało się zjeść 😀 na 4 osoby wystarczyło; strasznie najadłam się 2 małymi kawałkami xd

  15. Anonimowy says:

    sam na to wpadłem wlasnie.
    Musze dodac ze jestem facetem który jedyne co sobie zrobil dotychczas sam to
    – kilka rodzajow zup
    – pizze z piekarnioka która mi wyszla tylko raz a kilka razy cienko
    – cos ala bigos, tz kapusta z kielbasa i ketchupem
    wczoraj i przedwczoraj 1 raz zrobiłem sobie naleśniki i wyszly swietnie. Wtedy pomyslalem a jakby na patelni upiec ciasto na pizze, pomyslalem ze sprawdze w sieci i wyszlas Ty 🙂
    W przyszłym tygodniu sprobuje bo po Twoim wpisie widać ze można
    🙂

  16. To wegański blog 🙂 Można jeść pizzę bez sera, ja tak zawsze jem.
    Dzisiaj będę robić tę pizzę na obiad, mam nadzieję, że się najemy z moim chłopakiem (strasznie dużo jemy).

  17. Anonimowy says:

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

  18. Anonimowy says:

    Piekarnik z Lidla ma termoobieg i mieści tortownicę, prostokątna foremkę z Ikei oraz naczynie żaroodporne z tego samego sklepu. Mam i dla mnie to świetna rzecz kosztuje 150 zł, polecam.

  19. Trochę to nie na miejscu dzielić się na blogu WEGAŃSKIM co dałaś na górę skoro to jest szynka i ser!

  20. piekarnik za 150 zl????
    taki przenosny rozumiem tak ??

  21. pizza sie zrobila jest cudownie pyszna choc wersja nie wege ale bardzo dobra

  22. Polecam jednak przepisy vege 🙂 będzie zdrowo i smacznie
    😉

  23. Wyszła smaczna, ciasto po rozwałkowaniu na dwie patelnie 28 cm.

  24. Super przepis. Bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close