Pizza z patelni: bez drożdży, bez czekania i bez pieczenia! Chrupki spód, idealne ciasto. Szybki placek przypominający pizzę lub hm…wegański omlet? Na wierzch dowolne, ulubione składniki.
Pizza z patelni czyli alternatywa dla piekarnika
Jak żyć bez piekarnika? Właśnie zadaję sobie to pytanie od kilku tygodni. Przeprowadzka i brak tego urządzania w nowym miejscu. Szukam piekarnika przenośnego – sprawdzam, porównuje i wciąż myślę. A może Wy polecicie mi konkretny model?
Oczywiście musi mieć termoobieg i być na tyle duży, by wstawić do niego chociaż tortownicę. Tak czy tak, do momentu zakupu próbuję sobie radzić i wykorzystuję patelnię. Z potrzeby zjedzenia pizzy i braku piekarnika powstał właśnie ten przepis. Placek jest zadziwiająco dobry – a samo wykonanie tak proste, że każdy temu podoła.
Edit: piekarnik już jest, wiec zapraszam na inne przepisy z pizzą
Przepis na pizzę
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju do ciasta
- 2 łyżki oleju do smażenia
Na wierzch:
- 1 mała cebula
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek kiszony
- Kawałek pora (4-5 cm)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sos pomidorowy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Podsypujemy nieco mąką i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
2. Cebulkę, czosnek i pora drobno siekamy – solimy i pieprzymy. Podsmażamy. Pomidora kroimy w plastry, ogórka w kostkę.
3. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (ok. 2 łyżki) i zanim się rozgrzeje, układamy ciasto – możemy zwilżyć dłonie lekko w oleju, by łatwiej było rozprowadzać ciasto. Następnie przez około 4 minuty podsmażamy.
4. Gdy spód się zarumieni, przekładamy go na drugą stronę. Wylewamy sos pomidorowy, posypujemy go bazylią. Wykładamy podsmażaną cebulkę z porem i czosnkiem, następnie pomidory i ogórka. Zmniejszamy ogień – przykrywamy patelnię pokrywką. Po około 10-15 minutach pizza powinna być gotowa – należy sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe.
5. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
fajny pomysł – szybki, prosty i nawet zdrowy – taka wersja pizzy jak najbardziej mile widziana 🙂 w tygodniu świetnie się sprawdzi, kiedy niezbyt wiele mamy czasu 🙂
Bardzo dobra, chociaż chyba zrobiłam za grube ciasto 🙂
jaką średnicę ma Twoja patelnia?
Fajny pomysł 🙂
Ja bym bez piekarnika chyba zwariowała…
Właśnie powoli wariuję bo to mnie mocno ogranicza. Ale już niedługo powinnam mieć piekarnik – wtedy będę szaleć z ciastami, zapiekankami, tartami i pasztetami 🙂
Dolaczam do pytania o srednice 🙂
Iza
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo też chwilowo nie mam piekarnika. Pizza wyszła rewelacyjna!:) Z podanych proporcji zrobiłam dwie pizze na patelni o średnicy 28 cm. Ciasto dla ułatwienia rozwałkowałam przed smażeniem.
A robił ktoś ta pizze w wersji bezglutenu? Np na mące ryzowej?
No to będzie na moje śniadanie (;
mam dwie lewe ręce w kuchni, wyszla mi obleśna ;<
Pyszna 🙂 Idealna na śniadanie.
Nie zapomniałaś o serze hahaha xD
Na górę dałam szynkę i ser.. ciekawe czy wyjdzie jadalne ;P Za 15 minut napiszę ^^
Ciasto trochę twarde, ale dało się zjeść 😀 na 4 osoby wystarczyło; strasznie najadłam się 2 małymi kawałkami xd
sam na to wpadłem wlasnie.
Musze dodac ze jestem facetem który jedyne co sobie zrobil dotychczas sam to
– kilka rodzajow zup
– pizze z piekarnioka która mi wyszla tylko raz a kilka razy cienko
– cos ala bigos, tz kapusta z kielbasa i ketchupem
wczoraj i przedwczoraj 1 raz zrobiłem sobie naleśniki i wyszly swietnie. Wtedy pomyslalem a jakby na patelni upiec ciasto na pizze, pomyslalem ze sprawdze w sieci i wyszlas Ty 🙂
W przyszłym tygodniu sprobuje bo po Twoim wpisie widać ze można
🙂
To wegański blog 🙂 Można jeść pizzę bez sera, ja tak zawsze jem.
Dzisiaj będę robić tę pizzę na obiad, mam nadzieję, że się najemy z moim chłopakiem (strasznie dużo jemy).
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Piekarnik z Lidla ma termoobieg i mieści tortownicę, prostokątna foremkę z Ikei oraz naczynie żaroodporne z tego samego sklepu. Mam i dla mnie to świetna rzecz kosztuje 150 zł, polecam.
Trochę to nie na miejscu dzielić się na blogu WEGAŃSKIM co dałaś na górę skoro to jest szynka i ser!
piekarnik za 150 zl????
taki przenosny rozumiem tak ??
pizza sie zrobila jest cudownie pyszna choc wersja nie wege ale bardzo dobra
Polecam jednak przepisy vege 🙂 będzie zdrowo i smacznie
😉
Wyszła smaczna, ciasto po rozwałkowaniu na dwie patelnie 28 cm.
Super przepis. Bardzo smaczne.
co myślicie o tym
https://www.youtube.com/watch?v=7nSpsEDZFH0