Prosta soczewica z pieczarkami

2
655
views

Soczewica z pieczarkami i dużą ilością świeżych ziół – na pyszny roślinny obiad. Do tego kotlet sojowe i bataty – nic więcej do jedzeniowego szczęścia nie potrzeba.

Zielona soczewica to jedna z moich ulubionych baz do tworzenia roślinnych dań. Staram się, by w mojej diecie znajdowało się, jak najwięcej roślinnego białka, dlatego też soczewica dość często jest głównym składnikiem potraw.

Dziś przedstawiam Wam opcję dość prostą, być może sami stosujecie tego typu połączenia w swojej kuchni.

Soczewica z pieczarkami:

  • 1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 150 g pieczarek
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Szczypta lubczyku
  • Pieprz cytrynowy
  • 1 łyżeczka sosu sosjowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pieczarki.
  2. Gdy są już miękkie, dodajemy soczewicę, Przyprawiamy – dodajemy sól, pieprz, lubczyk i sos sojowy.
  3. Smażymy około 5 minut na wolnym ogniu, mieszając.
  4. Na koniec dodajemy drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki
  5. Podałam z kotletami sojowymi i pieczonymi batatami (bataty lekko polane olejem rydzowym zmieszanym z bazylią i szczypiorkiem).

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here