Soczewica z pieczarkami i dużą ilością świeżych ziół – na pyszny roślinny obiad. Do tego kotlet sojowe i bataty – nic więcej do jedzeniowego szczęścia nie potrzeba.
Zielona soczewica to jedna z moich ulubionych baz do tworzenia roślinnych dań. Staram się, by w mojej diecie znajdowało się, jak najwięcej roślinnego białka, dlatego też soczewica dość często jest głównym składnikiem potraw.
Dziś przedstawiam Wam opcję dość prostą, być może sami stosujecie tego typu połączenia w swojej kuchni.
Soczewica z pieczarkami:
- 1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 150 g pieczarek
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek natki pietruszki
- Sól
- Szczypta lubczyku
- Pieprz cytrynowy
- 1 łyżeczka sosu sosjowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pieczarki.
- Gdy są już miękkie, dodajemy soczewicę, Przyprawiamy – dodajemy sól, pieprz, lubczyk i sos sojowy.
- Smażymy około 5 minut na wolnym ogniu, mieszając.
- Na koniec dodajemy drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki
- Podałam z kotletami sojowymi i pieczonymi batatami (bataty lekko polane olejem rydzowym zmieszanym z bazylią i szczypiorkiem).

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Ale super ! Włąśnie zrobiłam. Baaardzo smaczne)
<3 Super, cieszę się, że smakuje!