Pachnący kokosem dahl – czyli zupa zupełnie niepolska

2
224
views

Czerwona soczewica – a co to, a do czego? Jeszcze 3 lata temu nie wiedziałabym z czym to się je:) Wegetarianizm, a teraz też weganizm sprawia, że powoli odkrywa się nowe smaki. Wychodzimy poza jęczmienną, gryczaną i ziemniaki z wody – próbujemy kaszy kukurydzianej, odkrywamy mąkę z ciecierzycy i zaczynamy eksperymentować z kurkumą, masalą czy kminem rzymskim. Kokosowy smak już nie kojarzy się wyłącznie z malibu – pojawia się w wytrawnych daniach. Cieszę się, że nowe wchodzi na stałe do kuchni – odstawiamy kotlety i dajemy szansę smakom, które od wieków królują w Indiach, Pakistanie czy Nepalu. Spróbujmy dziś zupy, która pachnie kokosem, zamiast ziemniaków treść nadaje jej soczewica, a na końcu lekko zadziwia ostrością.

Składniki:

1 szklanka czerwonej (nieugotowanej soczewicy)
1 puszka pomidorów
1 puszka mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 szklanek bulionu warzywnego (przepis na idealny bulion będzie niedługo:))
Sok z połówki cytryny
Kilka plasterków cytryny i limonki do dekoracji
Natka pietruszki do posypania każdej z porcji
Oliwa/olej do smażenia
Sól i pieprz na koniec do smaku

Przyprawy:
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry
1/4 łyżeczki ostrej papryki/chili
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala

 

 

Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy – podsmażamy na oliwie aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. (wszystko na patelni)
2. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy 30 sekund.
3. Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory i zalewamy bulionem, Mieszamy. (przekładamy do dużego garnka)
4. Od razu wlewamy mleczko kokosowe.
5. Zagotowujemy i wlewamy sok z cytryny.
5. Gotujemy aż soczewica zmięknie (25-35 minut).
6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania.
6. Podajemy z plasterkiem cytryny i limonki, posypane pietruszką.

 

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here