Zupa krem z marchewki i soczewicy z aromatem świeżego imbiru i mleczkiem kokosowym. To jest tak pyszna kompozycja i w dodatku mało kaloryczna (a sycąca), że sama jestem pod wrażeniem!
Przepis na zupę krem z marchewki i soczewicy
Macie czasem tak, że zjedlibyście coś zupełnie nowego? Szukacie ciekawych połączeń i wychodzicie poza schematy? Mi w kuchni się to najbardziej podoba!
Ta kremowa zupa z marchewki właśnie taka jest. Połączenie żółtej, czerwonej soczewicy i marchewki, do tego imbir, ciut mleczka kokosowego i wychodzi przepyszna zupa!
Delikatna, a jednocześnie nie jest mdła. Trochę przypomina mi zupę dyniową, ale uważam, że jest dużo dużo lepsz.a Lubię takie proste a jednocześnie zaskakujące połączenia.
Zupa krem z marchewki
Składniki na zupę
- 4 bardzo duże marchewki (około 1,5 kg marchwi)
- 1 szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej lub mieszanki
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wody
- 1,5 cm obranego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól, pieprz, ostra papryka do doprawienia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Szczypiorek do posypania
- Mleczko kokosowe
Przygotowanie zupy krem z marchewki – wege
- Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
- Obieramy cebulę i czosnek, kroimy drobno.
- W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy chwilkę cebulę, pokrojony w paseczki imbir i czosnek.
- Dodajemy startą marchewkę, całość mieszamy, podsmażamy około 3-4 minut. Zalewamy wodą (całość musi być przykryta wodą). Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu.
- Soczewicę w międzyczasie zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie dokładnie płuczemy.
- Gdy marchewka się zagotuje, dosypujemy do garnka soczewicę.
- Przykrywamy i gotujemy kolejne 10 minut.
- Następnie wszystko doprawiamy, sól, pieprz, słodka czerwona papryka, trochę ostrej papryki.
- Miksujemy na gładką masę, próbujemy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i jeśli zajdzie potrzeba.
- Zupę wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem, dokładamy około 1/3 łyżeczki mleczka kokosowego, posypujemy ostrą lub słodką papryką.
Zobacz wegańskie propozycje:

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Wygląda pięknie, na pewno fajnie rozgrzewa 🙂 Zupy to dobry pomysł na włączenie wartościowych strączków do jadłospisu.