Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym – idealna w smaku, sycąca, z dodatkiem mleczka kokosowego, imbiru i kurkumy. Wegańska, zdrowa i pyszna!
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Wszystkie orientalne zupy kocham nie tylko za smak, ale również za to, jak mało czasu potrzeba na ich przygotowanie. Te typowo polskie, długo gotujące się wywary, zupy, na które trzeba czekać, co najmniej godzinę są smaczne i też je uwielbiam, jednak czasem potrzeba szybkiego dania.
Tutaj – w zupie z soczewicy – smak wydobywa się już na patelni, podczas podsmażania cebulki z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Długość gotowania zupy z soczewicy zależy od warzyw, jakich użyjecie – ja dodałam tylko marchewkę, która dość szybko robi się miękka. Możecie również spróbować z brokułami, kalafiorem czy fasolką szparagową. Eksperymentujcie i bawcie się smakami.
Choć kokosowa zupa z czerwoną soczewicą jest prosta, to polecam ją przygotować dla gości – podać na przyjęciu, urodzinach czy kolacji. Zrobicie ją kilka chwil przed rozpoczęciem imprezy, podacie gorącą i aromatyczną. Pamiętajcie jednak, że ze względu na soczewicę – zupa gęstnieje, dlatego najlepiej jeść ją od razu po przygotowaniu.
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 marchewka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 0,5 puszki krojonych pomidorów (puszka 400 g)
- Sok z połówki cytryny
- Skóra z cytryny – około 1 łyżeczki
- 5 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 cm chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) – polecam najpierw wlać pół puszki i posmakować 🙂
- 3-4 szklanki wody
- Pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek i pół porcji imbiru bardzo drobno kroimy lub blenderujemy na gładką pastę.
2. Rozgrzewamy niewielka ilość oleju na patelni, wrzucamy pastę z imbiru, cebuli i czosnku. Podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy drobno posiekane chili oraz przyprawy: kurkumę, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie. Od razu wsypujemy na patelnię wypłukaną wcześniej czerwoną soczewicę. Podsmażamy przez 1 minutę, ciągle mieszając.
3. Następnie wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, pomidory z puszki, skórkę z cytryny oraz pozostałą część imbiru – drobno pokrojonego w paseczki.
4. Gotujemy przez około 10-15 minut, do momentu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy około 5-7 minut.
5. Na koniec dodajemy sok z cytryny, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Pytania i odpowiedzi:
- Ile czasu zajmuje zrobienie zupy z soczewicy?
Około 30 minut całość. Można ją zrobić bezpośrednio przed podaniem. - Czy zaupa z soczewicy będzie wszystim smakować?
Zupa ma orientalny smak. Pokochają ją osoby, które lubią kuchnię tajską i indyjską. - Dla ilu osób jest przepis?
Dla około 4 osób.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
nie ma to jak pożywana, rozgrzewająca zupa – takie najlepsze – pełne aromatów, gęste i po porostu przepyszne! 🙂
U mnie dziś też zupa z soczewicy 🙂
Dokładnie tak 🙂
Też z mleczkiem kokosowym? 🙂
A czy puszka mleczka kokosowego ma być duża (400 ml) czy mała? 🙂
Też mi się ta zupa bardzo spodobała, więc z chęcią zaraz ją zrobię!
Ja użyłam dużej, zaraz dodam informację 🙂 Chociaż polecam jednak dać najpierw nieco mniej, pół puszki i zobaczyć, jak smakuje 🙂
świetna zupa!
Czy soczewice należy wcześniej namoczyć?
Nie ma takiej potrzeby, soczewica się szybko gotuje. Trzeba ją tylko dobrze wypłukać w zimnej wodzie 🙂
Ugotowalam ja juz 2 razy przepyszna :), wszystkim smakuje, dziekuje za przespis, pozdrawiam 🙂
Super! Bardzo mi miło, cieszę się, że smakuje 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie
Zrobiłam i muszę przyznać, że smakuje wspaniale:)Nawet doczekałam się komplementu ze strony męża, a temu dogodzić to dopiero wyczyn 😉
Bardzo się cieszę, że smakowało i Tobie i mężowi 🙂 Pozdrawiam Was serdecznie!
W przepisie jest napisane ze trzeba dodac 0,5puszki pomidorów. Nie bardzo rozumiem bo przeciez sa duże i małe puszki. Jaka to ma byc puszka
Mała puszka – 400 g. Już zmieniam w przepisie 🙂 Dzięki
Pierwszy raz zrobilam te zupe z Twojego przepisu. I byl to czysty przypadek… Byla pyszna! Ale nie zapisalam strony ?. Drugi raz – wykorzystalam inny przepis… Bleah. Trzeci raz – jeszcze inny?… To samo. I dalam sobie na jakis czas spokoj z soczwicową ?….. Az dziś postanowilam, ze przeszukam neta, i Cię odnajdę! No i jestem! No i zrobilam te zupe! No i…. niebo w gębie ?. Blog ląduje w ulub!!! Dziękuję ?
dziękuję 🙂 <3 cudownie przeczytać tak miłe słowa 🙂 Aż serce rośnie! Dziękuję bardzo, dzięki temu mam więcej serca do tworzenia nowych rzeczy 🙂
Hmmm… Ja chyba coś źle szukalam… Bo tak wlasnie patrzę….i widzę, ze to nie taka zwykla strona z przepisami… Tylko poteżne przedsiewzięcie! Fajnie tu u Ciebie! Czytania, a czytania!
Troszkę tego jest 😉 Zachęcam do czytania, próbowania i oczywiście dzielenia się swoimi odczuciami 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Pyszna ??
cieszę się bardzo 🙂 Też ją bardzo lubię!
Na początku sceptycznie podeszłam do tego przepisu, ale pozytywne komentarze skusiły mnie do wypróbowania. Wczoraj zaprosiłam (mięsożernych :-)) znajomych na kolację i podałam zupę jako przystawkę. Wszystkim wyjątkowo smakowała, pytali o składniki i przepis. Proporcje są IDEALNE, bardzo szybki czas przygotowania i udała się świetnie już za pierwszym razem. Dziękuję za podzielenie się tym pysznym pomysłem!
Dziękuję! Cieszę się bardzo, ż zupa wszystkim smakowała. Składniki nie powalają z nóg oryginalnością, pewnie stąd te sceptyczne nastawienie – natomiast z tak prostych produktów można stworzyć coś pysznego 🙂 Jescze raz dziękuję za podzielenie się tą opinią i oczywiście zachęcam do wypróbowania innych przepisów. Pozdrawiam ciepło!
Dla ilu osób jest to porcja ?
Dla 4 osób mniej więcej
Pyszna zupka bardzo wszystkim polecam ,smak orientu i do tego zdrowa o pięknym kolorze.Pychotka?