Zupa krem z pieczonych warzyw i komosą ryżową

205

Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych, podana z komosą ryżową, prażonymi pestkami dyni i świeżymi ziołami. Sycąca, zdrowa i rozgrzewająca.

Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych

Do przygotowania tej zupy potrzebujesz selera, pietruszki, pora, ziemniaków, czosnku i cebuli. Możesz też dodać nieco kapusty pekińskiej lub białej. Zupę podajemy z niewielką ilością ulubionej kaszy lub strączków. Wybrałam komosę ryżową ze względu na jej wysoką zawartość białka.

Pamiętaj, by do pieczenia użyć dobrej jakości oliwy z oliwek. Źródłem tłuszczu – tego zdrowego – będą również pestki słonecznika i dyni. Przed podaniem upraż je na suchej patelni i następnie posyp nimi zupę.

Zupa krem z pieczonych białych warzyw – szybki i zdrowy obiad

Plusem tej zupy jest to, że wystarczy wrzucić wszystkie warzywa do piekarnika, polać je oliwą i po upieczeniu tylko zmiksować z bulionem warzywnym. Możecie użyć bulionu, który został Wam z innych dań lub użyć gotowych naturalnych kostek bulionu warzywnego. Bez problemu znajdziecie je w Lidlu czy w Biedronce.

zupa krem z pieczonych bialych warzyw 1

Zupa krem z pieczonych warzyw

Aksamitna sycąca zupa z pieczonych białych warzyw korzeniowych, podana z komosą ryżową i prażonymi pestkami oraz świeżymi ziołami.
Liczba porcji 6 osób
Czas całkowity 2 hrs

Składniki

Zupa krem z pieczonych warzyw

  • 1 duży seler
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 3 szt. ziamniaków
  • 0,5 główki czosnku
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. por
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku

Do podania zupy

  • 2-3 łyżki prażonych pestek dyni i słonecznika
  • świeży koperek i nać pietruszki

Przygotowanie

  • Warzywa umyj dokładnie. Nie musisz ich obierać. Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki. Czosnku nie obieraj, po prostu przekrój całą główkę na pół.
  • Warzywa ułóż na blaszczce. Polej 3 łyżkami oliwy z oliwek.
  • Piecz około 60 minut w 200 stopniach - góra-dół + termoobieg. Piecz aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Upieczone warzywa przełóż do garnka. Upieczony czosnek wyciśnij.
  • Całość zalej gorącymi, zagotowanym bulionem warzywnym. Zmiksuj na gładką masę.
  • Na początku użyj 1 litra bulionu. Jeśli zupa jest dla Ciebie za gęsta, dodaj więcej bulionu.
  • Przypraw solą i pieprzem.

Jak podać zupę?

  • Zupę przełóż do talerzy.
  • Posyp prażonymi pestkami słonecznika i dyni.
  • Dołóż 2-3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy.
  • Całość udekoruj koperkiem i natką pietruszki.
Cost: 25
Styl: obiad
Kuchnia: polska
Słowa kluczowe: komosa ryżowa, quinoa, zupa, zupa krem

zupa krem z pieczonych bialych warzyw 2

 

Zobacz wegańskie propozycje:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ranking ocen




Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close