Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych, podana z komosą ryżową, prażonymi pestkami dyni i świeżymi ziołami. Sycąca, zdrowa i rozgrzewająca.
Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych
Do przygotowania tej zupy potrzebujesz selera, pietruszki, pora, ziemniaków, czosnku i cebuli. Możesz też dodać nieco kapusty pekińskiej lub białej. Zupę podajemy z niewielką ilością ulubionej kaszy lub strączków. Wybrałam komosę ryżową ze względu na jej wysoką zawartość białka.
Pamiętaj, by do pieczenia użyć dobrej jakości oliwy z oliwek. Źródłem tłuszczu – tego zdrowego – będą również pestki słonecznika i dyni. Przed podaniem upraż je na suchej patelni i następnie posyp nimi zupę.
Zupa krem z pieczonych białych warzyw – szybki i zdrowy obiad
Plusem tej zupy jest to, że wystarczy wrzucić wszystkie warzywa do piekarnika, polać je oliwą i po upieczeniu tylko zmiksować z bulionem warzywnym. Możecie użyć bulionu, który został Wam z innych dań lub użyć gotowych naturalnych kostek bulionu warzywnego. Bez problemu znajdziecie je w Lidlu czy w Biedronce.

Zupa krem z pieczonych warzyw
Składniki
Zupa krem z pieczonych warzyw
- 1 duży seler
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 3 szt. ziamniaków
- 0,5 główki czosnku
- 1 szt. cebula
- 1 szt. por
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
Do podania zupy
- 2-3 łyżki prażonych pestek dyni i słonecznika
- świeży koperek i nać pietruszki
Przygotowanie
- Warzywa umyj dokładnie. Nie musisz ich obierać. Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki. Czosnku nie obieraj, po prostu przekrój całą główkę na pół.
- Warzywa ułóż na blaszczce. Polej 3 łyżkami oliwy z oliwek.
- Piecz około 60 minut w 200 stopniach - góra-dół + termoobieg. Piecz aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka. Upieczony czosnek wyciśnij.
- Całość zalej gorącymi, zagotowanym bulionem warzywnym. Zmiksuj na gładką masę.
- Na początku użyj 1 litra bulionu. Jeśli zupa jest dla Ciebie za gęsta, dodaj więcej bulionu.
- Przypraw solą i pieprzem.
Jak podać zupę?
- Zupę przełóż do talerzy.
- Posyp prażonymi pestkami słonecznika i dyni.
- Dołóż 2-3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy.
- Całość udekoruj koperkiem i natką pietruszki.
Zobacz wegańskie propozycje:

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.