Grillowane, cienkie plastry bakłażana nadziane przyprawioną kaszą pęczak. Można je podać na ciepło lub na zimno – na liściach sałaty, ze świeżymi ziołami i pomidorkami cherry.
Składniki:
- 1 duży bakłażan (pasiak)
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- 1 średniej wielkości cebula szalotka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka suszonych liści selera (opcjonalnie można użyć korzenia selera – około 3 cm kawałek pokroić i podsmażyć z kaszą)
- Sól, pieprz
- Kilak kropel soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Obsypujemy lekko solą i odstawiamy na 30 minut.
2. W tym czasie drobno siekamy szalotkę, szklimy ją na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy kaszę pęczak, mieszamy ją z cebulką. Całość obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim i selerem. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy około 4 minut.
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Skraplamy sokiem z cytryny.
4. Plastry bakłażana podsmażamy z niewielka ilością oleju na patelni do grillowania. Każdą ze stron około 1-2 minut (bakłażan będzie zmieniał strukturę i kolor pod wpływem ciepła, to znak że trzeba go przerzucić na drugą stronę).
5. Na każdy plaster wykładamy około 1 łyżki farszu z kaszy – zawijamy w rulonik. Każdą roladkę podsmażamy przez chwilę na patelni.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Uwielbiam takie przepisy pomimo tego, że lubię mięso. Pęczak to chyba moja ulubiona kasza 🙂
http://www.brekkieisserved.blogspot.com
ślinka cieknie!
śliczniaste!
Uwielbiam bakłażany ze zmielonymi orzechami włoskimi, te też wyglądają ciekawie 🙂