Oryginalne sposoby na przyrządzenie warzyw

255

Świadomość na temat zdrowotnych właściwości warzyw rośnie, ale nadal w diecie niektórych osób nie jest ich wystarczająco dużo. Warto zmienić spojrzenie na temat przyrządzania tych znakomitych, naturalnych produktów. Nie muszą być częścią tylko kanapek, sałatek lub zup. Można z nich przygotować pyszne dania główne. Odpowiednie połączenia oraz przyprawy sprawiają, że zamieniają się w poezję smaku. Oto nasze propozycje przepisów.

Dlaczego warto jeść więcej warzyw?

O odżywczej wartości warzyw wiadomo od dawna, a pomimo to nadal nie spożywa się ich w wystarczającej ilości. Nie wszyscy przepadają za nimi, ale wynika to głównie z tego, że zwykle były traktowane jako dodatek do kanapek lub obiadu. Tymczasem mogą stanowić samodzielne danie główne. Zanim do tego przejdziemy i podamy kilka smakowitych receptur, powiemy jeszcze kilka słów, dlaczego warto wprowadzić do diety więcej warzyw.

Warzywa obfitują w błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości na dłużej i reguluje pracę jelit. Zmniejsza ryzyko rozwoju różnych chorób takich jak cukrzyca typu 2 oraz choroba niedokrwienna serca. Wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu i glukozy we krwi. Sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego. Warzywa są niskokaloryczne, dlatego sprzyjają odchudzaniu oraz zachowaniu prawidłowej masy ciała. Poza tym stanowią doskonałe źródło mikroelementów. Wiele warzyw zawiera potas, a także kwas foliowy. Ich spożywanie zapobiega niedoborom witaminy C odpowiedzialnej za ochronę komórek przed wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i wspiera układ nerwowy. Kolejny ważny składnik, który znajdziesz w warzywach, to witamina A. Jest niezbędna do prawidłowego działania całego organizmu. Chroni przed powstawaniem tzw. kurzej ślepoty, która wiąże się ze słabszym widzeniem w godzinach wieczornych. Sprzyja również zachowaniu zdrowego i promiennego wyglądu. Regularne spożywanie różnych warzyw przeciwdziała niedoborom wielu witamin oraz składników mineralnych.

Sposoby na przyrządzenie warzyw

Stek z kapusty – oryginalne urozmaicenie obiadu

Mięsożercy pewnie oburzą się, że danie z kapusty nazywane jest stekiem, ale bez względu na określenie warto go spróbować. Kapusta w tej wersji przypomina stek ze względu na kawałki, w jakich jest przyrządzana. Przejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/stek-z-kapusty i przekonaj się, co należy zrobić, aby danie nabrało wyjątkowego smaku. Zacznij od pokrojenia kapusty na plastry o grubości 2-3 cm. Istotną rolę w przygotowaniu tej potrawy odgrywa bulion, orzechy włoskie lub pekan oraz pasta tahini. Połączenie tych smaków sprawia, że danie smakuje nie tylko wegetarianom.

Cykoria zapiekana z serem pleśniowym

Cykoria jest delikatnym i chrupkim warzywem, które w kuchni zapewnia więcej możliwości, niż mogłoby się wydawać. Proponujemy przepis trafiający w wyrafinowane gusta. Sprawdź tutaj https://uwielbiam.pl/przepis/pieczona-cykoria, co jest potrzebne, aby przyrządzić to nietypowe danie. To kompozycja łącząca smak słodki i słony. Słodycz pochodzi z miodu, natomiast ser pleśniowy nadaje potrawie nieco wytrawności.

Cukinia zapiekana z fetą

Cukinia daje dużo możliwości do kulinarnych popisów. Tym razem mamy propozycję na lekkie danie z dodatkiem fety. O prostocie przepisu przekonasz się, wchodząc na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/pieczona-cukinia-z-feta. Potrawa sprawdzi się w roli przystawki lub obiadu. Po przekrojeniu cukinii usuń gniazda nasienne. W wydrążonych łódeczkach ułóż ser feta pokrojony w kostkę i posyp bazylią. Zobacz dokładnie, jakich przypraw należy użyć, a następnie włóż cukinię do piekarnika.

Roladki z bakłażana – gruziński specjał

Przygotowanie roladek z bakłażana nie sprawi Ci problemu. To świetny pomysł na oryginalną przystawkę. Warzywo należy pokroić na podłużne plastry o grubości centymetra. Następnie solimy je z obu stron i odstawiamy na godzinę. Dokładny opis dotyczący wykonania gruzińskiego specjału znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/gruzinskie-roladki-z-baklazana. Pastę przygotujesz z serka twarogowego i orzechów włoskich. Potrzebny będzie również owoc granatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close