Marnowanie jedzenia? Nie ma mowy! Robimy placki z bułek i warzyw. Dodajemy indyjskie przyprawy i szybka przekąska gotowa.
Pierwsza zasad w kuchni: nie marnuj jedzenia! Tak – wykorzystuj wszystko, co nie jest oczywiście zepsute, do przygotowywania posiłku. Zamiast do sklepu – zajrzyj do lodówki i do szafek. Zobacz, co zostało z poprzedniego obiadu, sprawdź, czy nie masz zeschłego pieczywa, resztek warzyw itd. Właśnie z takich składników wychodzą najlepsze… placki.
Składniki na około 8-9 placków:
- 2 pszenne bułki (nie może być do końca zeschnięta)
- 4 łyżki kaszy manny
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- Około 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 1 pomidor 1/4 cebuli
- 1/4 papryki
- Natka pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli (lub mniej – 0,5)
- Pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Warzywa kroimy w kostkę.
2. Bułkę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dorzucamy kaszę manną, mąkę, przyprawy. Dolewamy mleko sojowe, miksujemy. dolewamy wodę, miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy nieco wody.
3. Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i natkę pietruszki.
4. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni, dużą łyżką wykładamy partie ciasta. Smażymy z obu strona na złoty kolor.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
świetny pomysł !
dziękuję 🙂
zdecydowanie nie lubię niczego marnować i takie wykorzystania pieczywa są bardzo fajnym pomysłem na pyszne danie 🙂