Kanapkowa pasta z soczewicy i kaszy orkiszowej

0
652
views

Pasta z soczewicy i kaszy orkiszowej z cebulką i koperkiem. Kanapkowe smarowidło dla miłośników strączków i nie tylko.

Zielona soczewica to ostatnio u mnie główny składnik wielu potraw. Lubię ją jeść również bez zbędnych dodatków – zwyczajnie podsmażoną z pieczarkami i przyprawami. Tutaj możecie zobaczyć przepis.

W weekend przygotowałam pastę, która jest wyrazista, dobrze doprawiona lubczykiem i koperkiem.

Pasta z soczewicy i kaszy orkiszowej

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 torebka kaszy orkiszowej (100 g)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 liście laurowe
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 0,5 pęczku koperku
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
1. Soczewicę dokładnie płuczemy i moczymy przez minimum 30 minut.
2. Po namoczeniu jeszcze raz dokładnie płuczemy
3. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy przez około 40 minut.
4. Pod koniec gotowania solimy (nie wcześniej – bo soczewica będzie twarda)
5. Kaszę orkiszową gotujemy według przepisu na opakowaniu z niewielką ilością soli (szczypta)
6. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, płuczemy letnią wodą. Tak samo postępujemy z kaszą.
7. Słonecznik lekko prażymy na patelni.
8. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy z lubczykiem na patelni
9. Soczewicę, kaszę, cebulę i słonecznik (zostawcie troszkę słonecznika do dekoracji) przekładamy do miski i blenderujemy na gładką masę.
10. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy drobno posiekany koperek. Mieszamy i gotowe.
11. Na kanapkach posypujemy pastę słonecznikiem i skrapiamy lekko oliwą z oliwek.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here