Wege kotlety czyli polski obiad w wersji bezmięsnej. Do ziemniaków i surówek. Zebrałam dla Was 5 moich ulubionych przepisów.
Sprawdzone przepisy na kotlety, które są proste w wykonaniu i do tego mega smaczne. Inny plus – tanie, bez wymyślnych składników.
Wege kotlety – 5 przepisów:
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 0,5 cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 0,75 szklanki wody
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta kurkumy
- szczypta curry
- łyżka oleju
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy i bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy z cebulą i natką.
2. Do miski wykładamy pieczarki, cebulę, natkę. Dodajemy mąkę, bułkę tartą, wodę, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
3. Rozgrzewamy olej.
4. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je z obu stron na złoty kolor.
2. Kotlety z kiszonej kapusty

Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 szklanka drobno posiekanych pieczarek
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Szczypta chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
3. Kotlety z czerwonej fasoli
Składniki: (na 8-9 większych kotletów)
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 1 puszka zielonej soczewicy (400 g)
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- Pół pęczka koperku
- 3 łyżki mąki z cieciorki
- 0,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowo: płatki owsiane zastąp 3 łyżkami kaszy kukurydzianej i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy do momentu aż zacznie mięknąć, ale nie będzie jeszcze się rozpadać. (w stylu al dente).
2. Soczewicę i fasolę blenderujemy.
3. Mielimy pieprz.
4. Do miski ze zblenderowaną fasolą i soczewicą wrzucamy kaszę jaglaną, posiekany koperek, przyprawy.
5. Dodajemy zmiksowane na mąkę płatki owsiane.
6. Dodajemy mąkę z ciecierzycy. Wszystko mieszamy na gładką masę.
7. Formujemy kotlety – większe na burgery, mniejsze do innych dań.
8. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Jeśli macie problem z rozpadającymi się kotletami, przeczytajcie Triki TUTAJ
4. Kotlety z kaszy orkiszowej i soczewicy

Składniki na około 6 kotletów:
- 1 torebka kaszy orkiszowej
- 1 puszka zielonej soczewicy
- 1 ugotowana marchewka (można ewentualnie dać surową i zetrzeć)
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Po jej ugotowaniu odsączamy, przekładamy na durszlak.
2. Do miski wkładamy kaszę, 3/4 puszki soczewicy odsączonej (1/4 odkładamy na bok), marchewkę, dodajemy przyprawy.
3. Całość blenderujemy na gładką masę.
5. Dodajemy pozostałą część soczewicy, kaszkę, bułkę tartą i mąkę.
6. Formujemy niewielkie kotleciki, smażymy na rozgrzanym dobrze oleju – około 3-4 minut z każdej ze stron.
5. Kotlety z kaszy kuskus i pieczarek
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 1,5 szklanki suchej kaszy kuskus + 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- Sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej lub 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki bułki tartej
- Niewielka ilość oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i pieczarki – podsmaż, następnie duś przez kilka minut aż pieczarki zmiękną a większość wody z nich wyparuje. Pod koniec dodaj około 1 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
3. Kaszę kuskus włóż do dużej miski – zalej gorącą wodą, przykryj talerzem i odczekaj około 15 minut.
4. Następnie do kaszy dodaj pieczarki i płatki owsiane. Spróbuj – dodaj sól i pieprz. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut – płatki owsiane wchłoną nadmiar wody z kaszy i pieczarek, dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać.
5. Po 15 minutach dodaj do kaszy mąkę. Wymieszaj
6. Uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej patelni – z małą ilością oleju.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.