Najlepsze wegańskie pączki – bez jajek, mleka i masła

310

 Wegańskie pączki – zero jajek, zero masła i zero mleka krowiego. Wystarczy dodać jeden składnik, by zastąpić wszystko to, co pochodzenia zwierzęcego.

Jak żyć bez pączków? Ja nie zamierzam! A szczególnie w Tłusty czwartek. Uwierzcie, że pączki da się wykonać bez 6 jajek, ciepłego masła itd. Gdy powiedziałam mojej mamie, że zamierzam takowe zrobić, to nie wierzyła – na pewno ci się nie uda. I szczerze mówiąc, sama nie byłam tego pewna. Wyszły przepyszne. Co prawda lepie ciasto gorzej niż niejeden przedszkolak i kształty wyszły kosmiczne, ale smakiem i konsystencją mogą się chwalić. Spróbujcie sami.

Wegańskie pączki

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej (typ 550)
  • 100 g drożdży świeżych
  • 2 szklanki mleka sojowego naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki siemienia lnianego (niezmielone)
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego (do maczania dłoni w czasie zagniatania ciasta)
  • Olej do smażenia
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • Powidła śliwkowe do nadziewania

Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na 5 minut.
2. Mleko sojowe podgrzewamy – nie doprowadzamy do wrzenia, ma być ciepłe, ale nie gorące.
3. Drożdże przekładamy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy drewnianą łyżką, odstawiamy na około 10 minut, w celu ich uaktywnienia.
4. Dodajemy 2 szklanki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na 45 minut.
5. W tym czasie (na 10 minut przed końcem wyrastania ciasta) wkładamy do wysokiego naczynia siemię lniane, zalewamy gorącą wodą (1/3 szklanki), po kilku minutach blenderujemy. Ziarna nie zmielą się nam dokładnie – chodzi o wytworzenie piany – woda na górze ma być lekko kleista. Blenderowanie powinno potrwać około 5 minut.
6. Do wyrośniętego ciasta wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy sól, sok z cytryny i kleistą część zblenderowanego lnu. Dokładnie mieszamy i powoli dodajemy pozostałą część mąki. Ciasto zagniatamy, podsypując mąką – możemy w tym czasie maczać dłonie w oleju, by łatwiej było wyrobić masę.
7. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużej mandarynki, rozpłaszczamy i na środek kładziemy powidła, zlepiamy. Każdą porcję kładziemy sklejeniem do dołu – najlepiej na blat oprószony mąką.
8. Pączki przykrywamy ściereczką, czekamy 1 godzinę.
9. Na rozgrzany olej wrzucamy partiami pączki – sklejeniem do dołu.
10. Skórka może wyjść nieco twarda, natomiast po lekkim posmarowaniu każdego pączka lukrem (lub delikatnie ciepła wodą) zmięknie.

powder sugar 791996 1920

 

Join the Conversation

  1. Przepis bardzo mi się podoba, a pączki wyglądają smakowicie 🙂 I chociaż za smażonymi pączkami nie przepadam to takimi domowymi, a zwłaszcza wegańskimi z pewnością bym nie pogardziła 😉

  2. A bez glutenu się da? Czy można mąkę pszenną zamienić na gryczaną?

  3. O i to są pączki dla mnie! Dziekuje bardzo za przepis na pewno wypróbuję 🙂

    Zapraszam na http://www.skynetic.pl
    Aerial and ground based filming

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close