Vegan chana masala (kremowy indyjski sos pomidorowy z ciecierzycą)

1.6K

Chana masala w wersji wegańskiej czyli ciecierzyca w sosie pomidorowym po indyjsku. Przepis prosty – obiad w 10 minut!

Kocham indyjską kuchnię, aromatyczną z głębią smaku. Uwielbiam ją za prostotę, ale też za przemyślane składniki. Praktycznie zawsze, w wege opcji, znajdziecie wszystkie niezbędne makroskładniki: zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany. W wersji wege w indyjskich daniach są warzywa strączkowe – ciecierzyca, groszek, fasolka. Tradycyjnie używa się masła klarowanego – veganie niech zastąpią je olejem kokosowym, rzepakowym lub vege margaryną.

chana 2Bmasala

Składniki:

  • 1 mała cebulka
  • 3 małe ząbki czosnku lub 1,5 dużego
  • 2 cm imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka garam masala + 1 później 0,5 łyżeczki
  • 0,5 łyżeczki kurkumu
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru (brązowego)
  • 2 łyżeczki mleczka koksowego
tika 2Bmasala
Przygotowanie:
 
1. Cebulę, imbir i czosnek pokrój na mniejsze części – włóż do wysokiego naczynia, dolej około 1/5 szklanki wody i zblenderuj.
2. Na rozgrzaną (dużą, głęboką) patelnię wsyp ziarna kolendry – gdy zaczną pękać, dorzuć na patelnię zblenderowany czosnek, cebulę i imbir. Podsmaż całość na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
3. Dosyp przyprawy: kmin rzymski, garam masala (1 płaską łyżeczkę), kurkumę, pieprz, sól, ostrą i słodką paprykę. Zamieszaj i podsmażaj przez 2 minuty.
4. Następnie dodaj pomidory – zamieszaj, dolej 3/4 szklanki wody – niech pogotuje się przez 7-9 minut (pod koniec pod przykryciem).
5. Całość przełóż do wysokiego naczynia i zblendruj na gładką masę. Ponownie wyłóż na patelnię.
6. Do sosu dodaj ciecierzycę i 0,5 łyżeczki garam masala, sok z cytryny i cukier. Zamieszaj, gotuj przez 2 minuty.
7. Na koniec dodaj mleczko kokosowego – chwilkę pogotuj. Gotowe!
Podaj z ryżem lub naanami!
]

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close