Brokuł z piekarnika

pieczone brokuły

4
63413
views

Brokuł z piekarnika czyli proste rzeczy są najlepsze. Odchodzenie od standardów z kolei pozwala odkryć coś nowego – zaskoczyć. Spróbujcie koniecznie brokułów z piekarnika – są zdrowe, pyszne i będą hitem w Waszym domu.

Brokuł z piekarnika

Brokułów nigdy nie lubiłam w sałatkach czy też jedzonych po prostu po ugotowaniu. Ewentualnie pasty czy też zupy – pod taką postacią mogłam je zjeść. Dziś doszła opcja brokułów pieczonych – są rewelacyjne, nigdy nie pomyślałabym, że mogą być aż tak dobre. Mają zupełnie inny smak, są chrupiąco-miękkie, delikatniejsze, mają coś, co sprawia, że nie mogłam się opanować przed zjedzeniem wszystkich 🙂
Pieczony brokuły możecie jeść na kolacje, podać jako dodatek do dań, a także zaserwować na imprezie – jako zdrowa przekąska (goście będą zachwyceni).
Możecie je podawać z ulubionymi dipami.

Czy brokuł trzeba gotować przed pieczeniem?

Nie, nie trzeba gotować brokułów przed pieczeniem. Wystarczy je umyć i podzielić na części, dodać przyprawy. Jeśli ugotowałbyś brokuły przed pieczeniem, nie byłyby chrupkie i jędrne.

Brokuł z piekarnika:

 
Składniki:
  • 1 duży brokuł
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanego czosnku, pół łyżeczki pieprzu,  szczypta  soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
Przygotowanie:

1. Brokuły myjemy, rozdzielamy różyczki na drobno – musimy również odkroić grube końcówki.
2, W szklance mieszamy olej kokosowy z przyprawami.
3. Brokuły wkładamy do miski i mieszamy w oleju  z przyprawami.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Układamy brokuły tak, by do siebie nie przywierały.
6. Pieczmy około 20 minut.

 

4 KOMENTARZE

  1. Pyszne! Ja zrobilam brokula z kalafiorem, a zamiast czosnku w proszku uzylam swiezego czosnku i rowniez smakuje wysmienicie.

    • super 🙂 fajnie, że użyłaś świeżego! Zachęcam do spróbowania innych przepisów
      pozdrawiam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here