Brokuł z piekarnika czyli proste rzeczy są najlepsze. Odchodzenie od standardów z kolei pozwala odkryć coś nowego – zaskoczyć. Spróbujcie koniecznie brokułów z piekarnika – są zdrowe, pyszne i będą hitem w Waszym domu.
Brokuł z piekarnika
Brokułów nigdy nie lubiłam w sałatkach czy też jedzonych po prostu po ugotowaniu. Ewentualnie pasty czy też zupy – pod taką postacią mogłam je zjeść. Dziś doszła opcja brokułów pieczonych – są rewelacyjne, nigdy nie pomyślałabym, że mogą być aż tak dobre. Mają zupełnie inny smak, są chrupiąco-miękkie, delikatniejsze, mają coś, co sprawia, że nie mogłam się opanować przed zjedzeniem wszystkich 🙂
Pieczony brokuły możecie jeść na kolacje, podać jako dodatek do dań, a także zaserwować na imprezie – jako zdrowa przekąska (goście będą zachwyceni).
Możecie je podawać z ulubionymi dipami.
Czy brokuł trzeba gotować przed pieczeniem?
Nie, nie trzeba gotować brokułów przed pieczeniem. Wystarczy je umyć i podzielić na części, dodać przyprawy. Jeśli ugotowałbyś brokuły przed pieczeniem, nie byłyby chrupkie i jędrne.
Brokuł z piekarnika:
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanego czosnku, pół łyżeczki pieprzu, szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Brokuły myjemy, rozdzielamy różyczki na drobno – musimy również odkroić grube końcówki.
1. Brokuły myjemy, rozdzielamy różyczki na drobno – musimy również odkroić grube końcówki.
2, W szklance mieszamy olej kokosowy z przyprawami.
3. Brokuły wkładamy do miski i mieszamy w oleju z przyprawami.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Układamy brokuły tak, by do siebie nie przywierały.
6. Pieczmy około 20 minut.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Mniam!
Pyszne! Ja zrobilam brokula z kalafiorem, a zamiast czosnku w proszku uzylam swiezego czosnku i rowniez smakuje wysmienicie.
super 🙂 fajnie, że użyłaś świeżego! Zachęcam do spróbowania innych przepisów
pozdrawiam 🙂
Dzis zrobie.