Brokuł z piekarnika

2.2K

Brokuł z piekarnika czyli proste rzeczy są najlepsze. Odchodzenie od standardów z kolei pozwala odkryć coś nowego – zaskoczyć. Spróbujcie koniecznie brokułów z piekarnika – są zdrowe, pyszne i będą hitem w Waszym domu.

Brokuł z piekarnika

Brokułów nigdy nie lubiłam w sałatkach czy też jedzonych po prostu po ugotowaniu. Ewentualnie pasty czy też zupy – pod taką postacią mogłam je zjeść. Dziś doszła opcja brokułów pieczonych – są rewelacyjne, nigdy nie pomyślałabym, że mogą być aż tak dobre. Mają zupełnie inny smak, są chrupiąco-miękkie, delikatniejsze, mają coś, co sprawia, że nie mogłam się opanować przed zjedzeniem wszystkich 🙂
Pieczony brokuły możecie jeść na kolacje, podać jako dodatek do dań, a także zaserwować na imprezie – jako zdrowa przekąska (goście będą zachwyceni).
Możecie je podawać z ulubionymi dipami.

Czy brokuł trzeba gotować przed pieczeniem?

Nie, nie trzeba gotować brokułów przed pieczeniem. Wystarczy je umyć i podzielić na części, dodać przyprawy. Jeśli ugotowałbyś brokuły przed pieczeniem, nie byłyby chrupkie i jędrne.

brokuly2

Brokuł z piekarnika:

 
Składniki:
  • 1 duży brokuł
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanego czosnku, pół łyżeczki pieprzu,  szczypta  soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
Przygotowanie:

1. Brokuły myjemy, rozdzielamy różyczki na drobno – musimy również odkroić grube końcówki.
2, W szklance mieszamy olej kokosowy z przyprawami.
3. Brokuły wkładamy do miski i mieszamy w oleju  z przyprawami.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Układamy brokuły tak, by do siebie nie przywierały.
6. Pieczmy około 20 minut.
pieczonebro

 

Join the Conversation

  1. Iwonka says:

    Pyszne! Ja zrobilam brokula z kalafiorem, a zamiast czosnku w proszku uzylam swiezego czosnku i rowniez smakuje wysmienicie.

    1. Vege Szamanka Author says:

      super 🙂 fajnie, że użyłaś świeżego! Zachęcam do spróbowania innych przepisów
      pozdrawiam 🙂

  2. Anonim says:

    Dzis zrobie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close