Ogórki curry – lekko chrupiące, do słoików na zimę. Zobacz prosty przepis na pyszne przetwory!
Moja pierwsza przygoda z przetworami wyszła wyśmienicie! Zrobiłam sałatkę szwedzką, ogórki konserwowe, ogórki w zalewie curry, domowy keczup, ogórki kiszone i sos z pieczonych papryk. W pierwszej kolejności chciałam Wam pokazać przepis na ogórki w zalewie curry – wyszły przepyszne! Lekko chrupiące, nie za słodkie, jak dla mnie – idealne!
Dajcie znać, czy chlelibyście również przepisy na pozostałe przetwory na zimę.
Składniki:
- 2 kg ogórków – najlepiej dość małych
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 0,5 łyżeczki kurkumu
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy – kroimy na ćwiartki.
2. Słoiki myjemy, wyparzamy (także zakrętki) i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
3. Zalewa: do garnka wlewamy wodę, ocet, dosypujemy cukier, sól, curry i kurkumę.
4. Zalewę należy zagotować.
5. Do słoików wkładamy ogórki – wzdłuż, jak najciaśniej obok siebie. Na górę układamy pokrojoną w kostkę paprykę (kilka kostek) i nieco cebulki.
6. Ogórki zalewamy gorącą – jeszcze bulgoczącą zalewą.
7. Przecieramy papierowym ręcznikiem miejsce zakręcenia – mocno zakręcamy słoiki.
8. Pasteryzacja: zagotuj wodę, na dno garnka należy położyć ściereczki, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały. Gotować około 15 minut – aż ogórki zmienią kolor, a wieczko uniesie się do góry.
9. Po pasteryzacji przekręcamy słoiki do góry nogami. Powinny odstać 24 h – następnie słoiki ustawiamy w ciemne miejsce.
10. Po około 1,5-2 tygodniach ogórki będą już dobre 🙂
Tipy:
Wybierz ogórki dobrej, małe – jędrne. Dobre ogórki = chrupiące 🙂

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.