Tarta z pieczarkami z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy. Ciekawa opcja na obiad i na kolację w roślinnym wydaniu.
Tarta z pieczarkami z kaszy jaglanej
Składniki:
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego (nie ze słoiczka)
- 5-6 dużych pieczarek
- 1 mała marchewka
- 0,5 natki pietruszki
- 0,5 cebuli
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie w razie potrzeby można dodać jeszcze 1 łyżkę zwykłej mąki)
- 2 łyżki płatków owsianych (bezglutenowo: zrezygnuj z płatków, daj więcej skrobii, ewentualnie kaszki kukurydzianej)
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
opcjonalnie 1 pomidor - 3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki chilli
Przygotowanie:
1. Kaszę i soczewicę gotujemy oddzielnie według przepisu na opakowaniu (do każdego garnuszka z wodą dodajemy po łyżce koncentratu)
2. Pieczarki i cebulę kroimy (cebulę w kostkę, pieczarki na półtalarki) i podsmażamy na niewilkiej ilości oleju. Dodajemy sól i dużo pieprzu.
3. Gdy kasza i soczewica się ugotują, mieszamy je razem.
4. Do tego dodajemy pieczarki z cebulką.
5. Kroimy pietruszkę ścieramy marchewkę na tartce na małych oczkach. Dodajemy do kaszy i soczewicy. Następnie przyprawiamy do smaku i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie włączamy piekarnik na 200 stopni.
6. Następnie dodajemy mąki i płatki owsiane, mieszamy. Smarujemy blachę niewielką ilością oleju i wykładamy na nią powstałą masę.
7. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut.
8. Na 10 minut przed wyjęciem posypujemy wierzch słonecznikiem i czarnuszką.
9. Po upieczeniu chłodzimy (masa musi w tym czasie przyjąć zwartą konsystencję). Najlepiej na całą noc.
10. Podajemy z ulubionym sosem i sałatami.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Zapasy czerwonej soczewicy ostatnio mi się wyczerpały, ale jak uzupełnię pusty słój to wypróbuję przepis (: