Jaglanka, czyli ugotowane na napoju roślinnym płatki jaglane. Dziś wersja ratująca mnie w chorobie – idealna opcja na pożywne śniadanie podczas przeziębienia. Kurkuma, kardamon, imbir, cynamon i sok z pomarańczy. Bomba zdrowia!
Jaglanka – co to jest?
Jaglanka to płatki jaglane ugotowane na mleku lub napoju roślinnym np. sojowym, migdałowym. Jaglanka to tak jakby owsianka, jednak zamiast płatków owsianych używa się płatków jaglanych.
Jak ugotować jaglankę?
To bardzo proste. Wystarczy na 1 porcję płatków jaglanych użyć 2 porcje mleka lub napoju roślinnego. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, aż płatki zmiękną i powstanie kleista papka. Do gotowania można dodać cukier, erytrol, czekoladę, przyprawy, syrop, owoce. Dowolnie!
Po ugotowaniu jaglanki zazwyczaj dodaję świeże owoce i nasiona.
Co jest zdrowsze – owsianka czy jaglanka?
Obie propozycje są zdrowe jeśli dobrze dobierzemy dodatki. Owsiankę i jaglankę łatwo zamienić w niezdrowe śniadanie, jeśli dosypiemy cukier.
Płatki owsiane mają nieco więcej błonnika, natomiast płatki jaglane są z reguły pozbawione glutenu. Jaglanka lepiej się sprawdzi w diecie lekkostrawnej.
Jak przygotować jaglankę na śniadanie?
Przygotowanie jaglanki na śniadanie zajmie Ci 5 minut. Wystarczy ugotować płatki na napoju roślinnym i dodać ulubione owoce i przyprawy.
Poniżej znajdziesz moją propozycję na zdrową jaglankę na przeziębienie. Dodałam rozgrzewające, wzmacniające i przeciwzapalne przyprawy. Kurkuma, imbir, cynamon i kardamon to złoto w walce ze stanami obniżonej odporności organizmu.

Jaglanka Zdrowych Mocy
Składniki
- 100 g płatków jaglanych (1 szklanka)
- 400 g napoju sojowego niesłodzonego (2 szklanki)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
- 0,5 pomarańczy (sok z połówki)
- 2 łyżeczki erytrolu (lub innego słodzidła)
- 1 łyżeczka nasion chia
Przygotowanie
- Płatki jaglane opłucz pod bieżącą wodą, używając drobnego sitka
- Do małego garnuszka wrzuć płatki jaglane i wlej napój roślinny
- Dodaj przyprawy: kurkumę, imbir, cynamon, kardamon. Dodaj erytrol
- Gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Mieszaj w trakcie, by jaglanka się nie przypaliła
- Gdy płatki będą miękkie, a jaglanka będzie miała konsystencję papki, zdejmij z ognia i dodaj sok z połówki wyciśniętej pomarańczy. Wymieszaj.
- Jaglankę podawaj z pokrojoną w kostkę gruszką, nektarynką, masłem orzechowym. Na koniec posyp całość nasionami chia.