Złota Jaglanka na Śniadanie

1.3K

Jaglanka, czyli ugotowane na napoju roślinnym płatki jaglane. Dziś wersja ratująca mnie w chorobie – idealna opcja na pożywne śniadanie podczas przeziębienia. Kurkuma, kardamon, imbir, cynamon i sok z pomarańczy. Bomba zdrowia!

Jaglanka – co to jest?

Jaglanka to płatki jaglane ugotowane na mleku lub napoju roślinnym np. sojowym, migdałowym. Jaglanka to tak jakby owsianka, jednak zamiast płatków owsianych używa się płatków jaglanych.

jaglanka na sniadanie wegan

Jak ugotować jaglankę?

To bardzo proste. Wystarczy na 1 porcję płatków jaglanych użyć 2 porcje mleka lub napoju roślinnego. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, aż płatki zmiękną i powstanie kleista papka. Do gotowania można dodać cukier, erytrol, czekoladę, przyprawy, syrop, owoce. Dowolnie!

Po ugotowaniu jaglanki zazwyczaj dodaję świeże owoce i nasiona.

Co jest zdrowsze – owsianka czy jaglanka?

Obie propozycje są zdrowe jeśli dobrze dobierzemy dodatki. Owsiankę i jaglankę łatwo zamienić w niezdrowe śniadanie, jeśli dosypiemy cukier.

Płatki owsiane mają nieco więcej błonnika, natomiast płatki jaglane są z reguły pozbawione glutenu. Jaglanka lepiej się sprawdzi w diecie lekkostrawnej.

Jak przygotować jaglankę na śniadanie?

Przygotowanie jaglanki na śniadanie zajmie Ci 5 minut. Wystarczy ugotować płatki na napoju roślinnym i dodać ulubione owoce i przyprawy.

Poniżej znajdziesz moją propozycję na zdrową jaglankę na przeziębienie. Dodałam rozgrzewające, wzmacniające i przeciwzapalne przyprawy. Kurkuma, imbir, cynamon i kardamon to złoto w walce ze stanami obniżonej odporności organizmu.

Jaglanka Zdrowych Mocy

Jaglanka z kurkumą, kardamonem , imbirem i cynamonem. Idealna na przeziębienie!
Liczba porcji 2 osoby
Czas całkowity 10 mins

Składniki

  • 100 g płatków jaglanych (1 szklanka)
  • 400 g napoju sojowego niesłodzonego (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 0,5 pomarańczy (sok z połówki)
  • 2 łyżeczki erytrolu (lub innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka nasion chia

Przygotowanie

  • Płatki jaglane opłucz pod bieżącą wodą, używając drobnego sitka
  • Do małego garnuszka wrzuć płatki jaglane i wlej napój roślinny
  • Dodaj przyprawy: kurkumę, imbir, cynamon, kardamon. Dodaj erytrol
  • Gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Mieszaj w trakcie, by jaglanka się nie przypaliła
  • Gdy płatki będą miękkie, a jaglanka będzie miała konsystencję papki, zdejmij z ognia i dodaj sok z połówki wyciśniętej pomarańczy. Wymieszaj.
  • Jaglankę podawaj z pokrojoną w kostkę gruszką, nektarynką, masłem orzechowym. Na koniec posyp całość nasionami chia.
Cost: 8
Styl: Śniadanie
Kuchnia: Indian
Słowa kluczowe: na ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ranking ocen




Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close