Obłędne placuszki na weekendowe śniadanie

1
268
views
Placuszki z mąki i płatków owsianych, z jabłkami, podane z sosem ze śliwek.

Jest! Nareszcie weekend 🙂 Mogę przyrządzić sobie pyszne śniadanie, nie śpieszyć się, tylko delektować spokojem:) Sobotnie czy niedzielne śniadanie trzeba celebrować, a te placuszki to już na pewno! Są słodkie, ale zdrowe, bo bez grama tłuszczu i z niewielką ilością cukru. Za to sycące i dające energię na kilka godzin.

Składniki na 2 głodne osoby: (jakieś 7-8 placuszków)

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 2 szczypty (niewielkie, około 1/4 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 2 jabłka

    Sos ze śliwek:

  • 5-6 śliwek
  • Około 5 łyżek wody
  • Łyżeczka cukru trzcinowego (może być zwykły)
  • Cukier puder do posypania
  • Dowolne owoce jako dodatek

    Przygotowanie:
    1. Mąkę, płatki, sodę i proszek mieszamy.
    2. Dolewamy mleko, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
    3. Do masy dodajemy starte na grubych oczkach jabłka.
    4. Rozgrzewamy patelnię (musi być dobra, z nieprzywierającą powłoką, tylko wtedy możemy zrezygnować ze smażenia na tłuszczu).
    5. Na gorącą patelnię wrzucamy łyżką masę placuszkową. 1 pełna łyżka to 1 placek. Zmniejszamy ogień do połowy.
    6. Podpiekamy około 3-4 minuty i przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień na minimum. W tym czasie zajmujemy się śliwkami, a placuszki niech powoli się grzeją.
    7. Pokrojone na ósemki śliwki wrzucamy do małego garnuszka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ciągle mieszamy aż do uzyskania fajnej konsystencji sosu (mi zajęło to jakieś 5-6 minut).
    8. Zdejmujemy placki, wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i posypujemy cukrem pudrem. Dodajemy ulubione świeże owoce.
    9. Rozkoszujemy się tą chwilą:)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here