To, co najbardziej lubię w kuchni roślinnej to pasty do kanapek. Można ich przyrządzić dziesiątki, setki – jest mnóstwo możliwości. A wegańskie śniadanie idealne? Kilka rodzajów past, pieczywo, świeże warzywa i do tego owocowy koktajl.
Awokado to owoc smaczliwki, wiecznie zielonego drzewa. Jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale też przyspiesza spalanie kalorii i obniża poziom cholesterolu. Zawiera tzw. „dobre tłuszcze”, warto je zatem włączyć na stałe do swojej diety. Co ciekawe, ma 35% więcej potasu niż banany i zawiera też dużo żelaza. Awokado znajduje się na liście superfoods – czyli żywności, która ma w swoim składzie wyjątkowo cenne składniki. Niedawno odkryto również, że pestka awokado zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż pozostała część tego owocu. Ale jak ją jeść? Poleca się, by pestkę wysuszyć, następnie rozbić/rozdrobnić w foliowym woreczku. Proszek można dodawać np. do koktajli.
Jak kupić dobre awokado?
Prosty trik: sprawdź kolor pod szypułką.
- Zielony – niedojrzałe
- Żółtawy – idealne!
- Ciemny – przejrzałe
Przepis na pastę z awokado i tofu
Składniki:
- 2 awokado (najlepiej dojrzałe, miękkie, jednak z tych twardych pasta będzie równie dobra)
- 1 kostka naturalnego tofu (180 g)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka czarnej soli
- Pieprz, sól do smaku
- 1-2 łyżki sojonezu lub jogurtu sojowego, naturalnego
- Kilka listków mięty

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
idealna do pieczywa, czy jako dodatek do dania głównego!
Fajny pomysł na smarowidło do kanapek! Nie łączyłam jeszcze awokado z tofu i chyba czas to zmienić 🙂