Bakłażan faszerowany pomidorami, cebulą i w wegańskiej wersji – czerwoną soczewicą. Doprawiony cynamonem, kardamonem, oregano i niewielką ilością imbiru oraz chili. Prawdziwy król wśród oberżyn – bakłażan – kuchnia wegańska.
Bakłażan podobno wcale warzywem nie jest. To owoc, z takiej samej rodziny roślin jak jagody i tytoń. Jest niskokaloryczny, jednak niech Was to nie zmyli, ponieważ świetnie łączy się z oliwą. W tej wersji – faszerowanej i pieczonej, do bakłażana użyłam minimum oleju. Jedynie do podsmażenia składników i wysmarowania blachy. Jeśli zależy Wam na niskokaloryczności tego dania, to możecie zmniejszyć ilość tłuszczy lub olej rzepakowy zastąpić kokosowym.
Karnıyarık – czyli popularne w Turcji danie, to bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami. Dziś przedstawię Wam wersję wegańską – bez mięsa i jogurtu idealną dla kuchni wegańskiej.
Wegański karnıyarık:
Składniki na 2 bakłażany (4 połówki):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 liście laurowe
- 2 niewielkie cebule
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- 4 średniej wielkości pomidory (lub 3 bardzo duże)
- 1 cm papryczki chili
- 1 cm korzenia imbiru (niecała łyżeczka po starciu)
- Sól
- Pieprz
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki oregano
- Szczypta kardamonu
- Szczypta słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- 1 łyżeczka bułki tartej
- Olej do wysmarowania formy i podsmażenia składników
Przygotowanie:
1. Soczewicę płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu – jednak z dodatkiem liści laurowych i soli.
2. Bakłażany myjemy, wydrążamy łyżeczką środek. Posypujemy je lekko solą. Miąższ odkładamy do miseczki i również posypujemy solą. Bakłażany i miąższ wkładamy do lodówki na 15 minut.
3. Pokrojoną drobno cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie się rumienić, dokładamy posiekany czosnek, chili i imbir. Mieszamy, podsmażamy kilka minut.
4. Następnie na patelnię dorzucamy miąższ z bakłażana oraz drobno posiekane pomidory.
5. Wszystko dokładnie mieszamy – możemy dolać około 3 łyżek wody. Wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 5 minut – by pomidory zmiękły.
6. Na patelnię dorzucamy ugotowaną i odcedzoną soczewicę. Zagotowujemy, mieszamy aż zgęstnieje.
7. Formę lekko smarujemy olejem – układamy bakłażany i wypełniamy je farszem. Wierzch posypujemy słonecznikiem i bułką tartą, skrapiamy olejem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Zapraszam również do reszty moich wpisów o kuchnia wegańskiej – vegeszamanka.pl

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Wygląda cudownie 🙂 Z takimi dodatkami faszerowanego bakłażana jeszcze nie jadłam, a jestem pewna że smakuje wspaniale. Dodam następnym razem soczewicę do mojego zestawu warzyw i kaszy 🙂
Smacznie 😉
wygląda tak pysznie, że od razu zabrałabym się za jedzenie 🙂
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Będzi dzisiaj na obiad 😀 😀 :*