Delikatne pulpeciki z kalafiora i ryżu w sosie koperkowym. Na tradycyjny polski obiad!
Na szczęście ciężki tydzień dobiega końca i można nieco zwolnić. Niestety w ostatnich dniach gotowałam mniej, nieco w pośpiechu i często nawet nie udało mi się zrobić zdjęć. Dobrze, że pulpeciki, na które ochotę miałam od dawna, załapały się na zrobioną migiem fotkę. Stąd też mało zdjęć, ale przepis naprawdę godny polecenia, więc szkoda mi go nie wstawiać. Te małe kuleczki są bardzo delikatne, koperkowy sos podkreśla ich smak, wszystko się ładnie ze sobą komponuje.
Składniki na pulpeciki (około 12 małych, porcja na 2-3 osoby):
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 0,5 kalafiora
- mała marchewka
- mała cebulka
- sól, pieprz
- odrobina koperku do środka
- bułka tarta do zagęszczenia masy (bezglutenowo: można użyć mąki lub kaszki kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej)
- olej do smażenia
Sos koperkowy:
- Pęczek koperku
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka sojowego lub trochę śmietanki sojowej (dla nadania koloru)
- 2 łyżki mąki i 1/3 szklanki wody do zagęszczenia sosu
- Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, opcjonalnie bulion warzywny w proszku.
- 1 łyżeczka sosu z cytryny
Przygotowanie pulpecików:
1. Gotujemy kalafior, oddzielnie ryż. Ja wykorzystałam ryż z obiadu z poprzedniego dnia. Ważne, żeby jeden z tych składników był ciepły – kalafior lub ryż, by masa odpowiednio się skleiła.
2. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, gdy lekko się zarumieni dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę.
3. Kalafior i ryż solimy i pieprzymy, dodajemy koperek oraz miksujemy na gładką masę.
4. Dodajemy cebulkę z marchewką,
5. Mieszamy, przyprawiamy do smaku, wsypujemy bułkę tartą (można dodać też płatków owsianych).
6. Formujemy okrągłe, wielkości orzecha włoskiego pulpety.
7. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotowanie sosu:
1. Na patelnię po smażeniu pulpetów wlewamy wodę, dodajemy posiekany drobno koperek.
2. Dodajemy sól, pieprz, szczypt gałki muszkatołowej. Można dodać trochę bulionu warzywnego.
3. Dolewamy mleko, zagotowujemy.
4. W małym słoiczku mieszamy wodę z mąką, wlewamy do sosu, mieszamy.
5.. Gdy sos zgęstnieje skrapiamy go nieco cytryną.
6. Pulpety polewamy ciepłym sosem.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
O jakie fajne , jakie smakowite , zrobię
pozdrawiam
pyyycha! Właśnie jem – dziękuję! <3
Cieszę się:)
i dziś znowu, bo takie pyszne było <3
Też chyba zrobię jeszcze raz:)
jakieś rady odnośnie zrobienia tyc hkotlecików w piekarniku?
nie smażę na tłuszczu i kotlety u mnie tylko pieczone aczkolwiek opornie mi idzie robienie ich i bardzo mnie to zniechęca…
ile mniej więcej dajesz tej bułki tartej? może daje za mało czy cuś
Może spróbuj zastąpić bułkę tartą mąką ziemniaczaną (2 łyżki) i dosyp też z 1/4 szklanki płatków owsianych. Do piekarnika masa nie musi być zbyt gęsta, warto również wlać 1-2 łyżki oleju do niej. Pozdrawiam:)
Dzięki za przepis 😉 Ciągle je robię i już się fest od nich uzależniałam 😉 Są takie delikatne, aromatyczne, przepyszne 😉
Super, że smakują. Spróbuj klopsików z soczewicy, są również delikatne, więc powinny Ci pasować 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Super przepis. Jutro zrobię 🙂
mmmm wygląda pysznie. Dobry pomysł. Wykorzystam 🙂
bardzo mnie zaciekawil ten przepis
Cześć 🙂
Na ile porcji jest powyższy przepis?
około 12 małych pulpecików, porcja na 2-3 osoby
Czy mogę je wrzucić do sosu pomidorowego i podgotować, zamiast smażyć? Chciałabym zrobić dla 1,5 r dziecka 😉 Wtedy ew ile czasu gotować?
Aga – obawiam się, że mogą się rozpaść. Zamiast smażyć wrzuć je do piekarnika najpierw a później do sosu 🙂