Proste kotlety z kaszy kuskus i pieczarek

0
908
views

Kuskus i pieczarki – czyli pyszne kotlety na tradycyjny obiad. Do ziemniaków, sosu i sałatki. Jedzcie je z sosem pomidorowym, koperkowym, tłuczonymi ziemniakami albo zróbcie z nich burgery. 

Dawno już na blogu nie było nowych przepisów na kotlety. Tym razem przepis prosty – bo czym mniej składników, tym bardziej wyrazisty smak warzyw. W tych kotletach z kaszą kuskus wyraźnie czuć pieczarki, jeśli zatem je lubicie – to przepis dla Was!

Ważnym elementem ich przygotowania jest pozostawienie ich na 15 minut przez uformowaniem i smażeniem. Dodanie płatków owsianych i odczekanie sprawia, że kotlety się nie rozpadają podczas smażenia. Nie pomińcie tego kroku 🙂

Smacznego!

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1,5 szklanki suchej kaszy kuskus + 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej lub 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki bułki tartej
  • Niewielka ilość oleju do smażenia

Przygotowanie:


1. Pieczarki dokładnie umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w cienkie pióra.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i pieczarki – podsmaż, następnie duś przez kilka minut aż pieczarki zmiękną a większość wody z nich wyparuje. Pod koniec dodaj około 1 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.

3. Kaszę kuskus włóż do dużej miski – zalej gorącą wodą, przykryj talerzem i odczekaj około 15 minut.

4. Następnie do kaszy dodaj pieczarki i płatki owsiane. Spróbuj – dodaj sól i pieprz. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut – płatki owsiane wchłoną nadmiar wody z kaszy i pieczarek, dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać.

5. Po 15 minutach dodaj do kaszy mąkę. Wymieszaj

6. Uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej patelni – z małą ilością oleju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here