Makaron ze szpinakiem w wersji wegańskiej, z nerkowcami i dużą ilością pietruszki. Jest totalnie niesamowity w smaku!
Makaron ze szpinakiem – szybkie danie
Kilka prostych składników, 15 minut przygotowania i mamy zdrowy wegański obiad lub kolację. Dość długo szukałam alternatywy dla sosu do makaronu, który w wersji wegetariańskiej robiony jest ze szpinaku i sera żółtego. Bardzo lubiłam to połączenie. Chciałam jednak szpinakowej pasty wegańskiej, która nie będzie bombą kalorii i tłuszczu.
Jak zrobić pastę ze szpinaku?
Pastę ze szpinaku robimy tuż przed jego podaniem, wystarczy kilka minut w trakcie gotowania makaronu. Polecam wybierać makaron pełnoziarnisty, żytni, gryczany lub makaron z ciecierzycy, soczewicy lub groszku (mają wysoką zawartość białka, więc dzięki temu cały posiłek będzie pełnowartościowy).
Całe danie przyrządzicie w kwadrans. Wstawcie wodę na makaron i w tym czasie, zróbcie pastę.
Makaron ze szpinakiem – dlaczego jest zdrowy?
Wiecie dlatego to danie jest zdrowe? Szpinak to liście mocy! Mają mało kalorii, a są dobrym źródłem witaminy K, A, E i C. Szpinak zawiera beta karoten, luteinę i zeaksantyny. Żeby nasz organizm przyswoi jak najwięcej beta-karotenu należy go łączyć ze źródłem tłuszczu np. oliwą z oliwek, migdałami czy nerkowcami. W dzisiejszym przepisie do pasty dodajemy oliwę z oliwek i nerkowce.
Natka pietruszki również jest cennym źródłem witaminy C i żelaza. oraz beta-karotenu. Połączenie jej ze szpinakiem, pietruszką i nerkowcami daje nam bardzo wartościowy posiłek.
Jak nie marnować jedzenia? Mrozimy szpinak!
Makaron z sosem szpinakowym będzie dobrą opcją na szybki obiad czy kolację. Warto go zjeść zaraz po ugotowaniu, jednak jeśli zrobicie większą porcję, pastę szpinakową możecie przełożyć do pudełeczka i zamrozić.
Pamiętajcie, że kupiony świeżo szpinak, jeśli nie zużyjecie w całości, również warto zamrozić. Można go później dodawać do koktajli czy innych dań.
Makaron ze szpinakiem przepis
Składniki na 3 porcje
- 1 cebula (ok. 100 g)
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka napoju sojowego niesłodzonego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 10 garści szpinaku (225 g)
- około 0,5 szklanki nerkowców (53 g)
- pęczek natki pietruszki
- opcjonalnie płatki drożdżowe
Przygotowanie makaron ze szpinakiem
- Cebulę obierz, pokój i podduś przez kilka minut na oliwie z oliwek
- Dodaj posiekane nerkowce, szpinak, sos sojowy, duś na patelni ok 5 min.
- Następnie dodaj napój sojowy, zagotuj wszystko na patelni.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku (nieco soli i pieprzu)
- Ugotuj makaron, następnie dodaj do niego sos, posyp natką pietruszki i płatkami drożdżowymi.
- Sos możesz dawać na makron na talerzu lub wrzucić makaron na patelnię i dodać do niego sos (wszystko wtedy zmieszać) – ta opcja fajnie sprawdza, jak odgrzewasz danie – wtedy sos super połączy się z makaronem.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Brzmi pysznie 🙂 Na jakim etapie dodajemy napój sojowy?
Cześć, dzieki za komentarz 🙂 Już uzupełniłam. Napój daje się, jak szpinak już lekko zmięknie, wtedy całość trzeba lekko zagotować i później już wszystko zblendować
w wersji z sosem serowym też jest znakomity