Megatarta (quiche) z pizzowym ciastem i bakłażanem

6
515
views

Długo szukałam rozwiązania, w jaki sposób zrobić meganadzianą tartę bez sosu z dodatkiem jajek czy śmietany. Do tej tarty wykorzystałam ciasto na pizzę, środek wypełniłam czerwoną soczewicą, bakłażanem, czerwoną cebulką i pomidorami. Dodałam nieco kaparów i efekt…aaa tego mi brakowało!

W niewielkiej kawalerce, w minikuchni z piekarnikiem na gaz zaczynam po woli (i na Woli) odkrywać całe bogactwo warzyw. Jeszcze 3 lata temu jadłam co popadnie, nie zwracałam uwagi na skład, źródło pochodzenia i wartości odżywcze. Teraz szaleję z warzywami i mam z tego nieziemską radość. Efekt? Same pyszności, więcej energii i pozytywnego spojrzenia na świat. Spróbujcie sami.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii

Składniki na wypełnienie:

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy i około 1,5 – 2 szklanek wody do jej ugotowania
  • 0,5 kostki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie, zalecane)
  • 2 duże szczypty czarnej soli (opcjonalnie, zalecane)
  • 1 duży bakłażan
  • 2 pomidory
  • Pół czerwonej cebuli
  • Garść kaparów
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Sól do posypania bakłażanu
  • Ostra i słodka papryka

Przygotowanie ciasta:
1, Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zioła, bazylię, mieszamy.
3. Dolewamy drożdże, mieszamy, dolewamy olej oraz mleko.
4. Zagniatamy około 2-3 minut., formujemy kulę. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
5. Następnie rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką, na duży okrągły placek, taki by przykrył tortownicę i jej brzegi.

Przygotowanie farszu:
1. Gotujemy soczewicę z dodatkiem bulionu warzywnego, do miękkości., niech prawie się rozgotuje. Nie wylewamy pozostałej wody – najlepiej jeśli będzie to „papka”.
2. Bakłażana kroimy z cieniutkie plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut (w tym czasie możemy zająć się krojeniem).
3. Kroimy pomidory w półplasterki, cebulę w cieniutkie paseczki.
4. Do soczewicy dodajemy skrobię, płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, płatki drożdżowe, sól czarną, pieprzymy, dodajemy ostrą i słodką paprykę.

Przygotowanie całości:
1. Tortownicę (wcześniej wysmarowana olejem) wykładamy ciastem, tak by okrywało ono również brzegi – możemy je rozrywać i dowolnie doklejać. Nakłuwamy dno widelcem i wstawiamy na 8 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
2. Po tym czasie na dno układamy 2 warstwy bakłażana, przykrywamy go mieszanką z soczewicy.
3. Układamy połowę pomidorów i cebulę.
4. Znowu układamy bakłażany – 1 warstwę i resztę mieszanki z soczewicy.
5. Na wierzch rozkładamy pomidory, nieco cebulki i posypujemy kaparami.
6. Całość wkładamy na piekarnika na 50 minut.

Całość najlepiej się kroi następnego dnia, Ciasto ładnie odchodzi od spodu.

6 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here