Megatarta (quiche) z pizzowym ciastem i bakłażanem

437

Długo szukałam rozwiązania, w jaki sposób zrobić meganadzianą tartę bez sosu z dodatkiem jajek czy śmietany. Do tej tarty wykorzystałam ciasto na pizzę, środek wypełniłam czerwoną soczewicą, bakłażanem, czerwoną cebulką i pomidorami. Dodałam nieco kaparów i efekt…aaa tego mi brakowało!

W niewielkiej kawalerce, w minikuchni z piekarnikiem na gaz zaczynam po woli (i na Woli) odkrywać całe bogactwo warzyw. Jeszcze 3 lata temu jadłam co popadnie, nie zwracałam uwagi na skład, źródło pochodzenia i wartości odżywcze. Teraz szaleję z warzywami i mam z tego nieziemską radość. Efekt? Same pyszności, więcej energii i pozytywnego spojrzenia na świat. Spróbujcie sami.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii

Składniki na wypełnienie:

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy i około 1,5 – 2 szklanek wody do jej ugotowania
  • 0,5 kostki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie, zalecane)
  • 2 duże szczypty czarnej soli (opcjonalnie, zalecane)
  • 1 duży bakłażan
  • 2 pomidory
  • Pół czerwonej cebuli
  • Garść kaparów
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Sól do posypania bakłażanu
  • Ostra i słodka papryka

Przygotowanie ciasta:
1, Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zioła, bazylię, mieszamy.
3. Dolewamy drożdże, mieszamy, dolewamy olej oraz mleko.
4. Zagniatamy około 2-3 minut., formujemy kulę. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
5. Następnie rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką, na duży okrągły placek, taki by przykrył tortownicę i jej brzegi.

Przygotowanie farszu:
1. Gotujemy soczewicę z dodatkiem bulionu warzywnego, do miękkości., niech prawie się rozgotuje. Nie wylewamy pozostałej wody – najlepiej jeśli będzie to „papka”.
2. Bakłażana kroimy z cieniutkie plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut (w tym czasie możemy zająć się krojeniem).
3. Kroimy pomidory w półplasterki, cebulę w cieniutkie paseczki.
4. Do soczewicy dodajemy skrobię, płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, płatki drożdżowe, sól czarną, pieprzymy, dodajemy ostrą i słodką paprykę.

Przygotowanie całości:
1. Tortownicę (wcześniej wysmarowana olejem) wykładamy ciastem, tak by okrywało ono również brzegi – możemy je rozrywać i dowolnie doklejać. Nakłuwamy dno widelcem i wstawiamy na 8 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
2. Po tym czasie na dno układamy 2 warstwy bakłażana, przykrywamy go mieszanką z soczewicy.
3. Układamy połowę pomidorów i cebulę.
4. Znowu układamy bakłażany – 1 warstwę i resztę mieszanki z soczewicy.
5. Na wierzch rozkładamy pomidory, nieco cebulki i posypujemy kaparami.
6. Całość wkładamy na piekarnika na 50 minut.

Całość najlepiej się kroi następnego dnia, Ciasto ładnie odchodzi od spodu.

Join the Conversation

  1. Wygląda bardzo apetycznie, ale nie umiem się doszukać komosy ryżowej ( quinoa) ?? Może to bardziej miało być quiche??

  2. Tak, oczywiście, że tak:) Poprawiam i dziękuję za czujność

  3. Też tam czasami mam w ferworze pisania posta… natłok myśli 🙂

  4. w spisie składników jest ciecierzyca zamiast soczewicy 😉
    przepis przetestuje już w sobote, dla mięsolubnych przyjaciół 🙂

  5. O RANY! Wygląda tak cudownie, ze muszę zrobić!

  6. Koniecznie zrób 🙂 Jest bardzo dobra i syta – pasuje i na obiad, i na kolację 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close