Placuszki z mąki i płatków owsianych, z jabłkami, podane z sosem ze śliwek.
Jest! Nareszcie weekend 🙂 Mogę przyrządzić sobie pyszne śniadanie, nie śpieszyć się, tylko delektować spokojem:) Sobotnie czy niedzielne śniadanie trzeba celebrować, a te placuszki to już na pewno! Są słodkie, ale zdrowe, bo bez grama tłuszczu i z niewielką ilością cukru. Za to sycące i dające energię na kilka godzin.
Składniki na 2 głodne osoby: (jakieś 7-8 placuszków)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka sojowego
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- Szczypta sody oczyszczonej
- 2 szczypty (niewielkie, około 1/4 łyżeczki) proszku do pieczenia
- 2 jabłka
Sos ze śliwek:
- 5-6 śliwek
- Około 5 łyżek wody
- Łyżeczka cukru trzcinowego (może być zwykły)
- Cukier puder do posypania
- Dowolne owoce jako dodatek
Przygotowanie:
1. Mąkę, płatki, sodę i proszek mieszamy.
2. Dolewamy mleko, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
3. Do masy dodajemy starte na grubych oczkach jabłka.
4. Rozgrzewamy patelnię (musi być dobra, z nieprzywierającą powłoką, tylko wtedy możemy zrezygnować ze smażenia na tłuszczu).
5. Na gorącą patelnię wrzucamy łyżką masę placuszkową. 1 pełna łyżka to 1 placek. Zmniejszamy ogień do połowy.
6. Podpiekamy około 3-4 minuty i przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień na minimum. W tym czasie zajmujemy się śliwkami, a placuszki niech powoli się grzeją.
7. Pokrojone na ósemki śliwki wrzucamy do małego garnuszka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ciągle mieszamy aż do uzyskania fajnej konsystencji sosu (mi zajęło to jakieś 5-6 minut).
8. Zdejmujemy placki, wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i posypujemy cukrem pudrem. Dodajemy ulubione świeże owoce.
9. Rozkoszujemy się tą chwilą:)
świetny pomysł na placuszki! tak lubię zaczynać poranki 🙂