Najszybsze pożywne śniadanie w pysznej letniej wersji. Owsianka gotowana na mleku migdałowym z truskawkami, bananem i mixem orzechów. Zdrowo, smacznie i fit!
Truskawkowy sezon w pełni, a ja tych owoców nigdy nie mam dość. Z mocno dojrzałych robię owocowe koktajle, natomiast świeże dodaję np. do owsianki. I choć kiedyś zupełnie nie przepadałam za śniadaniami na mleku, to teraz – gdy gotuję roślinnie – owsianka jest jednym z moich ulubionych dań na początek dnia. Przygotowana na delikatnym mleku migdałowym, z niewielką ilością cukru, będzie wielkim zastrzykiem energii przed pójściem do pracy czy szkoły. Lubię owsianki bardzo gęste, owoce dodaje już po jej nałożeniu do miseczek – na koniec dopiero wszystko mieszam. Jeśli wolicie bardziej kremową wersję, użyjcie więcej mleka.
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka migdałowego
- Około 10 truskawek – po 5 truskawek na porcje
- 1 banan (po pół banana na porcje)
- 1 łyżeczka syropu ryżowego (lub innego odpowiednika cukru)
- Garść orzechów włoskich
- Garść płatków migdałowych
- Mała garstka orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane i kaszę manną przełożyć do rondelka, zalać mlekiem migdałowym, dodać syrop ryżowy,
2. Gotować na małym ogniu około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Rozgnieść orzechy włoskie i orzeszki ziemne. Na suchej patelni przyprażyć orzechy i płatki migdałowe.
4. Owsiankę przełożyć do miseczek, truskawki i banana pokroić na plasterki. Wyłożyć na owsiankę.
5. Całość posypać prażonymi orzechami i płatkami migdałowymi.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Uwielbiam owsianki!
🙂 Ja dopiero polubiłam, gdy zaczęłam je robić na napojach roślinnych. Teraz owsianki to moje ulubione śniadanie 🙂 Pozdrawiam
Wygląda super! Uwielbiam owsiankę i często jadam ją na śniadanie. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam 🙂