Wegańskie śniadanie – placki z mąki z ciecierzycy

4.5K

Wegańskie śniadanie czyli pyszne placuszki z mąki z ciecierzycy. Z dodatkiem duszonej cebulki, marchewki i kiełków brokuła. Proste w przygotowaniu!

Wegańskie śniadanie – co można zjeść rano?

Wolicie śniadanie na słodko czy wytrawne? U mnie bywa różnie. Mam czas, że jem wyłącznie śniadania z warzywami np. tofucznicę, omlet vegan lub np. kanapki z pastą z fasoli. A bywa również okres, że codziennie jem różne kombinacje owsianki. Zazwyczaj latem, gdy jest większa dostępność świeżych owoców.

img 5517

Moje propozycje na wegańskie śniadania

Tofucznica curry

Omlet wegański

Kanapki z pastą z tofu i awokado lub z pastą z czerwonej fasoli

Owsianka migdałowa

Pudding z chia

Pancakesy

W jadłospisie „Dieta wegańska z Lidla” znajdziecie również moje propozycje na kaszkę manną z truskawkami czy krem czekoladowy 🙂

Jak komponować wegańskie śniadanie?

W śniadaniach wegańskich nie zapominajcie o źródłach białka. Jak robicie owsiankę – dodajcie miarkę białka wegańskiego i przygotujcie ją na napoju sojowym wzbogaconym B12. Lepiej nie używać mleka migdałowego lub owsianego – podbije węglowodany niepotrzebnie.

Pamiętajcie o dobrych żródłach tłuszczu: możecie smażyć na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Jeśli jecie owsiankę lub jaglankę, dodajcie orzechy lub płatki migdałowe.

Do przepisów na słono polecam dodawać płatki drożdżowe nieaktywne – przepis na wegańskie śniadanie będzie kompletny!

Wegańskie śniadanie – przepis na placki

Tym razem chciałam Wam pokazać, jak zrobić na wegańskie śniadanie pyszne i proste placuszki z mąki z ciecierzycy i napoju sojowego – fajna kompozycja bogata w białko roślinne. To opcja śniadania na słono.

Placuszki możecie podać z dowolnymi dodatkami np. z duszoną cebulką, startą marchewką lub np. z ogórkiem, pomidorem, sałatą, papryką – do woli! Wsadzacie to, co lubicie i to, co macie w lodówce.

Z tego samego przepisu możecie zrobić jeden duży placek na wegańskie śniadanie – taki ala omlet. Ciasto dobrze się smaży na patelni z nieprzywierającą powłoką – ale trzeba dać jednak trochę oleju.

Ciasto przewracamy w momencie, gdy na wierzchu zacznie się lekko ścinać i zaczną powstawać bąbelki.

Placki z mąki z ciecierzycy

Pomysł na śniadanie roślinne w 15 minut. Dobrze zbilansowane i smaczne!
Liczba porcji 2 osoby
Czas całkowity 15 minutes

Składniki

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki napoju sojowego
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
  • Sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma (wszystkiego po około pół łyżeczki)
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Do podania

  • starta marchewka
  • 1 szt. cebuli (trzeba ją podsmażyć lekko na patelni)
  • dowolne kiełki
  • 1 łyżka roślinnego jogurtu np. sojowego lub kokosowego

Przygotowanie

  • Mąkę wymieszaj z wodą i napojem sojowym
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj trzepaczką
  • Smaż na rozgrzanej patelni na rumiano z obu stron
  • Placki podawaj z uduszoną cebulką startą marchewką, kiełkami i odrobiną jogurtu
Autor: Joanna Rutkowska
Cost: 15
Styl: Śniadanie
Kuchnia: Fusion
Słowa kluczowe: bezglutenowe, mąka z ciecierzycy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ranking ocen




Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close