Wegańskie śniadanie czyli pyszne placuszki z mąki z ciecierzycy. Z dodatkiem duszonej cebulki, marchewki i kiełków brokuła. Proste w przygotowaniu!
Wegańskie śniadanie – co można zjeść rano?
Wolicie śniadanie na słodko czy wytrawne? U mnie bywa różnie. Mam czas, że jem wyłącznie śniadania z warzywami np. tofucznicę, omlet vegan lub np. kanapki z pastą z fasoli. A bywa również okres, że codziennie jem różne kombinacje owsianki. Zazwyczaj latem, gdy jest większa dostępność świeżych owoców.
Moje propozycje na wegańskie śniadania
Kanapki z pastą z tofu i awokado lub z pastą z czerwonej fasoli
W jadłospisie „Dieta wegańska z Lidla” znajdziecie również moje propozycje na kaszkę manną z truskawkami czy krem czekoladowy 🙂
Jak komponować wegańskie śniadanie?
W śniadaniach wegańskich nie zapominajcie o źródłach białka. Jak robicie owsiankę – dodajcie miarkę białka wegańskiego i przygotujcie ją na napoju sojowym wzbogaconym B12. Lepiej nie używać mleka migdałowego lub owsianego – podbije węglowodany niepotrzebnie.
Pamiętajcie o dobrych żródłach tłuszczu: możecie smażyć na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Jeśli jecie owsiankę lub jaglankę, dodajcie orzechy lub płatki migdałowe.
Do przepisów na słono polecam dodawać płatki drożdżowe nieaktywne – przepis na wegańskie śniadanie będzie kompletny!
Wegańskie śniadanie – przepis na placki
Tym razem chciałam Wam pokazać, jak zrobić na wegańskie śniadanie pyszne i proste placuszki z mąki z ciecierzycy i napoju sojowego – fajna kompozycja bogata w białko roślinne. To opcja śniadania na słono.
Placuszki możecie podać z dowolnymi dodatkami np. z duszoną cebulką, startą marchewką lub np. z ogórkiem, pomidorem, sałatą, papryką – do woli! Wsadzacie to, co lubicie i to, co macie w lodówce.
Z tego samego przepisu możecie zrobić jeden duży placek na wegańskie śniadanie – taki ala omlet. Ciasto dobrze się smaży na patelni z nieprzywierającą powłoką – ale trzeba dać jednak trochę oleju.
Ciasto przewracamy w momencie, gdy na wierzchu zacznie się lekko ścinać i zaczną powstawać bąbelki.

Placki z mąki z ciecierzycy
Składniki
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki napoju sojowego
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
- Sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma (wszystkiego po około pół łyżeczki)
- 1 łyżka oleju do smażenia
Do podania
- starta marchewka
- 1 szt. cebuli (trzeba ją podsmażyć lekko na patelni)
- dowolne kiełki
- 1 łyżka roślinnego jogurtu np. sojowego lub kokosowego
Przygotowanie
- Mąkę wymieszaj z wodą i napojem sojowym
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj trzepaczką
- Smaż na rozgrzanej patelni na rumiano z obu stron
- Placki podawaj z uduszoną cebulką startą marchewką, kiełkami i odrobiną jogurtu

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.