Gulasz na zdrowie! Z czarnym ryżem i nasionami konopi

0
206
views

Sycący, rozgrzewający i prosty – gulasz na zdrowie, czyli idealny na jesień! A do niego świetne dodatki: czarny ryż, szczypiorek i nasiona konopii.

Czy dietą można wpłynąć na odporność? Oczywiście! Dostarczanie organizmowi odpowiednich składników z pewnością pomoże w walce z infekcjami i zakażeniami. Profilaktycznie warto do diety włączyć odpowiednie produkty – o tym niebawem pełen artykuł.

Proponowany gulasz został wykonany z produktów, które są pełne wartościowych jesienią i zimą składników: czyli witaminy A, E, C. Są także bogate w cynk, selen, żelazo oraz kwasy Omega 3 i flawonoidy.

Gulasz wegański:

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białe cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Pieprz, sól
  • Opcjonalnie: listki ziela Azteków – można zastąpić natką pietruszki

Ryż:

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek na małe kawałeczki. Paprykę w paski.

2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulkę, paprykę i czosnek. Podsmażamy aż cebula i papryka zaczną mięknąć.

3. Dodajemy przyprawy: paprykę wędzoną, słodką, pieprz, sól.

4, Dodajemy pomidory i wodę. Zagotowujemy.

5. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.

Doprawiamy do smaku. Dorzucamy kilka listków ziela Azteków lub natki pietruszki.

Ryż:


1. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.

2. Po ugotowaniu, odcedzamy. Posypujemy nasionami konopii i szczypiorkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here