Wegański biszkopt z galaretką agar-agar i owocami: porzeczkami czerwonymi, jagodami i malinami. Do tego orzechowo-kokosowy krem! Pyszne letnie ciasto!
Wegański biszkopt — jak zrobić?
Biszkopt bez jajek, mleka i masła robiłam już kilka razy. Podstawowy przepis zamieściłam we wpisie na biszkopt z karmelizowanymi gruszkami. W tym przypadku również użyłam tej receptury.
Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy kilka składników: mąka, mleko sojowe, cukier, olej, proszek do pieczenia i soda oczyszczona.
Przygotowując masę, trzeba ja bardzo dobrze wymieszać. Pieczemy około 40 minut na termoobiegu w 180 stopniach. Pamiętajcie, by nie wyjmować gorącego biszkoptu od razu z piekarnika. Ja najpierw wyłączam temperaturę — zostawiam ciasto w zamkniętym piekarniku na jakieś 10 minut, później uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam na kwadrans. Dopiero po tym czasie można ciasto wyjąć i przekroić.
Biszkopt z galaretką agar-agar
Agar-agar to substancja żelująca pochodzenia roślinnego. Zazwyczaj w letnich ciastach wszyscy stosują żelatynę. W wersji wegańskiej używamy proszku agar-agar. Bez problemu kupicie go w sklepach online — swój kupiłam ostatnio w jednym z dyskontów.
Zwiększyłam porcję agaru do tej galaretki — jest w niej dużo owoców, więc dałam podwójną porcję proszku, by mieć pewność, że wyjdzie dobrze. 🙂
Użycie agaru jest proste — dosypujemy go do zagotowanych z wodą owoców — mieszamy, odstawiamy na kilka minut i ciepłe wylewamy do tortownicy. Mniej więcej po 30 minutach galaretka zacznie się zsiadać. Najlepszy efekt jest po odstaniu ciasta przed noc w lodówce.
Biszkopt z owocami: jakie owoce najlepsze?
Można użyć w zasadzie każdym owoców. Ten biszkopt zrobiłam z porzeczkami czerwonymi, jagodami i malinami. Sprawdzą się też truskawki!
Wegański biszkopt z galaretką i owocami — przepis
Ta wersja ciasta to biszkopt z kremem orzechowo-kokosowym i galaretką z czerwonych porzeczek, jagód i malin. Zamiast kremu orzechowo-kokosowego można dać również budyń waniliowy.
Tortownica o średnicy 26 cm
Składniki na wegański biszkopt
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie biszkoptu
- Do miski wrzucamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i pół szklanki mleka sojowego – mieszamy.
- Pół szklanki mleka sojowego mieszamy z sodą i sokiem z cytryny — dolewamy razem z olejem do masy.
- Całość mieszamy bardzo dokładnie, by pozbyć się wszystkich grudek.
- Przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy.
- Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach – do momentu aż wierzch zacznie się brązowić (polecam sprawdzić też drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe).
- Po upieczeniu wyłączamy piekarnik — ciasto powinno odstać około 10 minut w zamkniętym piekarniku. Później otwieramy drzwiczki piekarnika — niech ciasto stygnie około 10-15 minut.
- Wyjmujemy ostudzony biszkopt i przekrajamy go na pół.
Krem orzechowo-kokosowy
Składniki na krem
- 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie kremu
- Wszystkie składniki blenderujemy
- Krem odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Galaretka agar-agar z porzeczkami, jagodami i malinami
Składniki na galaretkę z owocami
- 2 szklanki obranych (ze szypułek), umytych czerwonych porzeczek
- 0,5 szklanki umytych jagód
- 1 szklanka malin
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki agar-agar
Przygotowanie galaretki
- Wszystkie owoce przekładamy do garnczka, posypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu — aż zaczną puszczać sok.
- Dolewamy wodę.
- Po zagotowaniu dosypujemy agar-agar.
- Gotujemy około 2-3 minut.
- Galaretkę zostawiamy w garnku na około 5-10 minut — co chwilę mieszamy.
- Dopiero gdy lekko ostygnie (nie będzie wrząca) – możemy ją wylać co ciasta.
Przygotowanie wegańskiego biszkoptu z kremem i owocową galaretką
- Wystudzony biszkopt należy przekroić na pół. Spód wkładamy do zamkniętej tortownicy.
- Dolną część biszkoptu smarujemy kremem orzechowo-kokosowym.
- Na krem kładziemy drugą część biszkoptu. Ciasto dociskamy, by było rozłożone po całości tortownicy.
- Wylewamy ciepłą galaretkę owocową z agar-agar.
- Odstawiamy ciasto, by lekko ostygło.
- Następnie wkładamy na noc do lodówki.
- Gotowe!
Zobacz wegańskie propozycje:
Czy mogę dać maki orkiszowej?
tak, myślę, że będzie ok