Wegański biszkopt z galaretką i owocami

3.9K

Wegański biszkopt z galaretką agar-agar i owocami: porzeczkami czerwonymi, jagodami i malinami. Do tego orzechowo-kokosowy krem! Pyszne letnie ciasto!

Wegański biszkopt — jak zrobić?

Biszkopt bez jajek, mleka i masła robiłam już kilka razy. Podstawowy przepis zamieściłam we wpisie na biszkopt z karmelizowanymi gruszkami. W tym przypadku również użyłam tej receptury.

Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy kilka składników: mąka, mleko sojowe, cukier, olej, proszek do pieczenia i soda oczyszczona.

Przygotowując masę, trzeba ja bardzo dobrze wymieszać. Pieczemy około 40 minut na termoobiegu w 180 stopniach. Pamiętajcie, by nie wyjmować gorącego biszkoptu od razu z piekarnika. Ja najpierw wyłączam temperaturę — zostawiam ciasto w zamkniętym piekarniku na jakieś 10 minut, później uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam na kwadrans. Dopiero po tym czasie można ciasto wyjąć i przekroić.

Biszkopt z galaretką agar-agar

Agar-agar to substancja żelująca pochodzenia roślinnego. Zazwyczaj w letnich ciastach wszyscy stosują żelatynę. W wersji wegańskiej używamy proszku agar-agar. Bez problemu kupicie go w sklepach online — swój kupiłam ostatnio w jednym z dyskontów.

Zwiększyłam porcję agaru do tej galaretki — jest w niej dużo owoców, więc dałam podwójną porcję proszku, by mieć pewność, że wyjdzie dobrze. 🙂

Użycie agaru jest proste — dosypujemy go do zagotowanych z wodą owoców — mieszamy, odstawiamy na kilka minut i ciepłe wylewamy do tortownicy. Mniej więcej po 30 minutach galaretka zacznie się zsiadać. Najlepszy efekt jest po odstaniu ciasta przed noc w lodówce.

Biszkopt z owocami: jakie owoce najlepsze?

Można użyć w zasadzie każdym owoców. Ten biszkopt zrobiłam z porzeczkami czerwonymi, jagodami i malinami. Sprawdzą się też truskawki!

biszkopt z galaretką i porzeczkami

Wegański biszkopt z galaretką i owocami — przepis

Ta wersja ciasta to biszkopt z kremem orzechowo-kokosowym i galaretką z czerwonych porzeczek, jagód i malin. Zamiast kremu orzechowo-kokosowego można dać również budyń waniliowy.

Tortownica o średnicy 26 cm

Składniki na wegański biszkopt

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie biszkoptu

  1. Do miski wrzucamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i pół szklanki mleka sojowego – mieszamy.
  2. Pół szklanki mleka sojowego mieszamy z sodą i sokiem z cytryny — dolewamy razem z olejem do masy.
  3. Całość mieszamy bardzo dokładnie, by pozbyć się wszystkich grudek.
  4. Przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy.
  5. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach – do momentu aż wierzch zacznie się brązowić (polecam sprawdzić też drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe).
  6. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik — ciasto powinno odstać około 10 minut w zamkniętym piekarniku. Później otwieramy drzwiczki piekarnika — niech ciasto stygnie około 10-15 minut.
  7. Wyjmujemy ostudzony biszkopt i przekrajamy go na pół.

biszkopt bez jajek

Krem orzechowo-kokosowy

Składniki na krem

  • 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie kremu

  1. Wszystkie składniki blenderujemy
  2. Krem odstawiamy do lodówki na 10 minut.

Galaretka agar-agar z porzeczkami, jagodami i malinami

Składniki na galaretkę z owocami

  • 2 szklanki obranych (ze szypułek), umytych czerwonych porzeczek
  • 0,5 szklanki umytych jagód
  • 1 szklanka malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki agar-agar

Przygotowanie galaretki

  1. Wszystkie owoce przekładamy do garnczka, posypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu — aż zaczną puszczać sok.
  2. Dolewamy wodę.
  3. Po zagotowaniu dosypujemy agar-agar.
  4. Gotujemy około 2-3 minut.
  5. Galaretkę zostawiamy w garnku na około 5-10 minut — co chwilę mieszamy.
  6. Dopiero gdy lekko ostygnie (nie będzie wrząca) – możemy ją wylać co ciasta.

Przygotowanie wegańskiego biszkoptu z kremem i owocową galaretką

  1. Wystudzony biszkopt należy przekroić na pół. Spód wkładamy do zamkniętej tortownicy.
  2. Dolną część biszkoptu smarujemy kremem orzechowo-kokosowym.
  3. Na krem kładziemy drugą część biszkoptu. Ciasto dociskamy, by było rozłożone po całości tortownicy.
  4. Wylewamy ciepłą galaretkę owocową z agar-agar.
  5. Odstawiamy ciasto, by lekko ostygło.
  6. Następnie wkładamy na noc do lodówki.
  7. Gotowe!

Zobacz wegańskie propozycje:

 

Join the Conversation

  1. Anonim says:

    Czy mogę dać maki orkiszowej?

    1. Joanna Rutkowska Author says:

      tak, myślę, że będzie ok

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close