Gulasz z dyni czyli dyni zupełnie inna – wytrawna, pachnąca rozmarynem, w towarzystwie korzennych warzyw. Gulasz świetny na jesień, rozgrzewający i sycący.
Co można zrobić z dyni?
Gulasz z dyni: czas przygotowania
Co do gulaszu z dyni? Orkisz!
Jak ugotować omielone ziarno orkiszu?
- 1 szklanka omielonego ziarna orkiszu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki soli
- Kilka kropli oleju
Orkisz płuczemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (wody musi być co najmniej dwa razy więcej niż ziaren). Dodajemy przyprawy, olej. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Po 20-30 minutach ziarno będzie kruche, po około 50 minutach zmięknie.
Gulasz z dyni, składniki:
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę (nieugotowanej, niepieczonej) dyni
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 1/4 pora (zielona część)
- 0,5 czerwonej cebuli
- Niewielki kawałek selera (2 cm)
- Opcjonalnie świeże chili
- 3 ziarna jałowca
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól, pieprz według uznania
- Natka pietruszki
- 2-3 szklanki wody
- 1-2 łyżki oleju
Gulasz z dyni przygotowanie:

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.