Tofucznica curry

0
132
views
tofucznica curry z chlebem żytnim, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi

Tofucznica curry z pomidorkami koktajlowymi, płatkami drożdżowym i szpinakiem na śniadanie. Wegańska wersja jajecznicy. Bogata w białko, idealna na początek dnia!

Co jeść na śniadanie?

Zwolennicy żywienia roślinnego mają tak samo dużo opcji zdrowych śniadań jak osoby, które nie stosują diety wegańskiej czy wegetariańskiej.

Dla mnie najlepszą opcją rano są posiłki białkowo-tłuszczowe lub posiłki zbilansowane. Źle reaguję na śniadania słodkie, w których głównie znajdują się węglowodany.

Na śniadanie jem zazwyczaj tofucznicę lub grzanki z różnego rodzaju pastami. Sporadycznie zdarza mi się zjeść np. białkowe pancakes.

Tofucznica – do to jest?

Tofucznica to tak zwana wegańska jajecznica. Przygotowuje się ją z tofu czyli serka z mleka sojowego.

Jakiego tofu najlepiej używać do tofucznicy? Dla mnie osobiście najlepsze jest tofu wędzone. Świetnie się sprawdza również tofu naturalne. I to i to będzie dobre do przygotowania tofucznicy. Wszystko zależy od przypraw, jakich użyjesz.

W wielu przepisach na tofucznicę znajdziecie czarną sól, która swoim smakiem i zapachem nieco przypomina jajka. Nie używam jej, bo mi ona nie smakuje, ale za to dorzucam za to płatki drożdżowe, by wzmocnić smak i podnieść zawartość białka w posiłku.

Przepis na tofucznicę curry

Składniki na 1 porcję (dla 1 osoby)

  • Tofu twarde, 4 x plaster (100.0 g)
  • Curry, 0.3 x łyżeczka (1.0 g)
  • Pomidor koktajlowy, 2 x garść (200.0 g)
  • Chleb żytni, 1 x kromka (30.0 g)
  • Płatki drożdżowe, 2 x łyżeczka (10.0 g)
  • Oliwa z oliwek, 1 x łyżka (10.0 g)
  • Szpinak, 2 x garść (50.0 g)
  • Kiełki rzodkiewki, 1 x łyżka (10.0 g)
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie tofucznicy curry

  1. Rozkrusz tofu i wymieszaj go z przyprawą curry.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę.
  3. Dodaj rozkruszone i przyprawione tofu
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  5. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, kiełkami i pieczywem.
  6. Tofucznicę posyp płatkami drożdżowymi

Tofucznica curry – makroskładniki

Kcal: 342 W: 30.5 B: 21.5 T: 17.8 Bł: 7.3

Jeśli szukasz innych pomysłów na wegańskie śniadania, sprawdź pasty do smarowania i wege omlety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here