Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli, z rodzynkami i cynamonem, do tego karmelizowana cebulka z burakiem, liść jarmużu i ogórek kiszony. Sztos burger!
Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli
Panie i Panowie takiego cuda dawno nie było! Przepis na sztosburgera wkracza do roślinnego świata! Serio, ręczę i przysięgam na mojego psa Korka – ten burger jest przepyszny.
Sama nie spodziewałam się aż tak wybitnego smaku, jednak eksperymenty w kuchni mogą pozytywnie zaskoczyć. Zależało mi na lekko słodkim posmaku i kwaśnym dodatku. Dlatego kotlety z karmelizową cebulką idealnie komponują się z ogórkiem i chrupiącym jarmużem.
Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli
Roślinne burgery to moja specjalność, uwielbiam komponować strączki, kasze, mieszać przyprawy tak, by powstał treściwy i jednocześnie bardzo dobry kotlet. Nie zalezy mi na odwzorowaniu smaku mięsa czy też zbliżeniu się do niego. W wege burgerach czy kotletach trzeba tak skomponować składniki żeby całość była po pierwsze dobrze zblinasowana (czytaj: białko, tłuszcze i węglowodany w odpowiednich proporcjach), a po drugie wszystko ma do siebie pasować smakiem i teksturą.
W tym burgerze z soczewicy i czerwonej fasoli wszystko gra. Od odpowiednich składników odżywczych, po strukturę i smak. Burgery są z piekarnika!
Kompozycja burgera
- Bułka wieloziarnista
- cebulka karmelizowana z burakiem
- jarmuż, może być dowolna sałata, rukola
- ogórek kiszony
- można dodać rzodkiewkę, marynowany imbir
Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli: przepis
Składniki na burgery z soczewicy i czerwonej fasoli (6 szt.)
- 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 5-6 rodzynek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidrowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz (po około 1 płaskiej łyżeczce)
Przygotowanie:
- Soczewicę namocz na 30 minut. Następnie wypłucz i ugotuj bez dodatku przypraw.
- Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż do miski, dodaj odsączoną fasolę.
- Dodaj przyprawy, rodzynki, siemie lniane. Wszystko wymieszaj ręką. Nie blenduj, najlepiej załóż rękawiczki lub umyj dokładnie ręce i zmieszaj wszysko.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, płatki owsiane, mąkę i olej. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
- Burgery piecz około 25-30 minut. W połowie czasu obróć je na drugą stronę.
Karmelizowana cebulka z burakiem
- 1 cebulka średniej wielkości
- 4 plastry buraka (najlepiej jest użyć obieraczki i z buraka „obrać” kilkanaście małych plasterków)
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w pióra cebulę.
- Gdy cebula będzie robić się miękka, dodaj trochę wody – tak, by zakryła cebulę. Dodaj buraka, zamieszaj, dodaj sól.
- Następnie dodaj cukier, zamieszaj.
- Gdy woda odparuje, cebulka gotowa
Pasta z białej fasoli wegańska najlepsza słodko-ostra (z daktylami, orzechami, chili i czosnkiem)
Zdjęcia: Justyna Przesmycka-Gryglas

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Kto powiedział, że burger musi mieć mięso 🙂 Swoją drogą przygotowanie roślinnych burgerów może być super sposobem na przemycenie strączków w pysznej wersji 🙂