Ciasto marchewkowe to wegański klasyk – aromatyczne, miękkie, lekko wilgotne. Zróbcie je koniecznie, zniknie tego samego dnia!
- 4 średniej wielkości marchewki – po starciu powinny wyjść mniej więcej 2 szklanki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam sojowego, niesłodzonego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka obranego agrestu
- 4-5 łyżek cukru
Upieczone ciasto polewamy przygotowanym syropem z agrestu.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Zrobiło furorę na moich urodzinach. Dzięki! <3
Navi
Cieszę się 🙂 I wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Pozdrawiam ciepło
czy stratą marchewkę należy wycisnąć z soku ?
zależy od marchewki – jeśli jest w niej dużo soku, to odciśnij większość 🙂 Ale nie wszystko, zostaw tak 1/3
😉 Dziękuje za odpowiedź 😉
Czy zamiast mąki pszennej mąka owsiana w tych samych proporcjach bylaby ok?
Edyta nie mam pojęcia – orkiszowa na pewno da radę, ale owsianej się obawiam.